3 minuten

Steak van Chinese kool met verse kruidenboter

Kool is niet alleen heerlijk in stamppot, maar heb je het al eens geprobeerd als een steak? Onze culinaire expert Alain Caron tilt dit veelzijdige ingrediënt naar een hoger niveau met een smaakvolle kruidenboter, gefermenteerde wortels en een frisse salade.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de kruidenboter:
    200 gr
    zachte roomboter
  • 1 teen
    knoflook
  • 1
    sjalot
  • 2 el
    gehakte peterselie
  • 1 halve
    citroen
  • zout en peper
  • 1
    Chinese witte kool
  • 10
    spruitjes
  • 2
    gefermenteerde wortels
  • olijfolie
  • Voor de salade:
    2
    wortels
  • 3 takjes
    verse tijm
  • 2 blaadjes
    basilicum
  • 2 blaadjes
    salie
  • 4
    bloemen van basilicumplant (of de bovenste kleine blaadjes)
  • 1 halve
    citroen
  • 1 el
    olijfolie
  • zout en peper
  1. Begin met de kruidenboter. Hak de knoflook, sjalot en peterselie fijn. Meng dit met de boter, het citroensap en flink wat zout en peper. Zet aan de kant.

  2. Blancheer de Chinese kool 10 minuten in gekookt water. Bind de kool dicht met keukentouw. Verhit ondertussen 2 el olie in een hapjespan.

  3. Leg de kool in de pan en laat net zo lang bakken tot hij goed bruin is. Draai hem dan om, zodat elke kant gebraden wordt.

  4. Ondertussen schil je de wortels voor de salade in dunne slierten en rits je de tijm en kleine basilicumblaadjes (of bloemen) van de takken af. Hak de salie en grote basilicumblaadjes fijn. Meng dit in een kom.

  5. Voeg flink wat zout en peper, het sap van de citroen en olijfolie toe. Meng door elkaar en zet aan de kant.

  6. Snijd de spruitjes in vieren. Voeg 2 el kruidenboter toe aan de pan en laat smelten.

  7. Arroseer de kool; je blijft lepels van de gesmolten boter onder uit de pan over de spitskool heen gieten. Hou de pan hiervoor een beetje schuin.

  8. Voeg na 5 minuten de spruitjes toe. Blijf steeds een beetje arroseren.

  9. Snijd de gefermenteerde wortel (in de lengte) in vieren en voeg toe aan de pan. Bak kort mee.

  10. Snijd een plak van de kool van ongeveer 3 cm dik en leg het in het midden van het bord. Garneer met de wortelsalade, de gefermenteerde wortelreepjes en de spruitjes. 

  11. Drapeer wat van de jus over het bord. Ter decoratie kun je het nog afmaken met wat geraspte bloemkool. Eet smakelijk!

  12. Geniet van je koolsteak!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

1e3852e7-dc61-4e0d-9d6f-f39f35a8f86d.jpg