Stoofperen in vlierbloesemsiroop met kruimeldeeg
Kok Jetske van den Elsen maakt een lekker toetje van stoofperen in vlierbloesemsiroop op een bodem van crumble en hangop.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor de peren:12groene druiven
-
1Jonagold
-
6stoofpeertjes
-
600 mlvlierbloesemsiroop
-
500 mlprosecco
-
4citroenschillen
-
2 tlanijszaad
-
Voor de hangop:¹⁄₂ lvolle yoghurt
-
100 mlslagroom
-
•rasp van citroenschil
-
•poedersuiker naar smaak
-
Voor de crumble70 grbloem
-
30 gramandelmeel
-
50 gr(witte basterd) suiker
-
45 grboter
-
•snufje zout
-
Begin een dag van te voren met de hangop. Giet daarvoor de yoghurt in een kaasdoek, leg dit op een bolzeef die op een mengkom ligt. Laat de yoghurt een nacht in de koelkast uitlekken.
-
Leg de druiven voor minimaal een uur in de vriezer.
-
Schil de peertjes. Doe de vlierbloesemsiroop, prosecco, stukjes citroenschil en anijs in een steelpannetje.
-
Voeg de peertjes toe en breng het siroop aan de kook, als het kookt zet het vuur zacht en laat de peertjes langzaam stoven.
-
Na ongeveer 1¹⁄₂- 2 uur zijn de peertjes gaar. De peertjes moeten zacht zijn en het sap de dikte van siroop. Laat de peertjes in het vocht afkoelen en haal de druiven uit de vriezer.
-
Verwarm de oven op 175 graden.
-
Meng met je handen de boter, bloem, amandelmeel, suiker en zout totdat je een kruimelig deeg hebt.
-
Leg het kruimelige deeg op een bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20 minuten krokant, laat daarna afkoelen.
-
Klop de slagroom met poedersuiker op. Meng de hangop met de slagroom en citroenrasp.
-
Schil de appel en snijd in kleine blokjes.
-
Doe de crumble op een bord met een lepel appelblokjes en een paar toefjes hangop erop.
-
Leg daar de stoofpeer op en een paar bevroren druiven naast. Schep dan nog een lepel siroop over het peertje.
- Geniet van de stoofpeertjes!