4 minuten

Stoofperen in vlierbloesemsiroop met kruimeldeeg

Kok Jetske van den Elsen maakt een lekker toetje van stoofperen in vlierbloesemsiroop op een bodem van crumble en hangop. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Nagerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 6
+
  • Voor de peren:
    12
    groene druiven
  • 1
    Jonagold
  • 6
    stoofpeertjes
  • 600 ml
    vlierbloesemsiroop
  • 500 ml
    prosecco
  • 4
    citroenschillen
  • 2 tl
    anijszaad
  • Voor de hangop:
    ¹⁄₂ l
    volle yoghurt
  • 100 ml
    slagroom
  • rasp van citroenschil
  • poedersuiker naar smaak
  • Voor de crumble
    70 gr
    bloem
  • 30 gr
    amandelmeel
  • 50 gr
    (witte basterd) suiker
  • 45 gr
    boter
  • snufje zout
  1. Begin een dag van te voren met de hangop. Giet daarvoor de yoghurt in een kaasdoek, leg dit op een bolzeef die op een mengkom ligt. Laat de yoghurt een nacht in de koelkast uitlekken. 

  2. Leg de druiven voor minimaal een uur in de vriezer.

  3. Schil de peertjes. Doe de vlierbloesemsiroop, prosecco, stukjes citroenschil en anijs in een steelpannetje.

  4. Voeg de peertjes toe en breng het siroop aan de kook, als het kookt zet het vuur zacht en laat de peertjes langzaam stoven.

  5. Na ongeveer 1¹⁄₂- 2 uur zijn de peertjes gaar. De peertjes moeten zacht zijn en het sap de dikte van siroop. Laat de peertjes in het vocht afkoelen en haal de druiven uit de vriezer.

  6. Verwarm de oven op 175 graden.

  7. Meng met je handen de boter, bloem, amandelmeel, suiker en zout totdat je een kruimelig deeg hebt. 

  8. Leg het kruimelige deeg op een bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20 minuten krokant, laat daarna afkoelen.

  9. Klop de slagroom met poedersuiker op. Meng de hangop met de slagroom en citroenrasp.

  10. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. 

  11. Doe de crumble op een bord met een lepel appelblokjes en een paar toefjes hangop erop.

  12. Leg daar de stoofpeer op en een paar bevroren druiven naast. Schep dan nog een lepel siroop over het peertje.

  13. Geniet van de stoofpeertjes!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Vijgen taartje met sinaasappel mascarpone-kwark crème