8 minuten

Appel kruimel plaatkoeken

Onze chef-kok Ramon bakt appel kruimel koeken. Met een basis van smeuïge koek, een laagje fruit en een krokante crumble laag. Hier gaat zijn 'patissier-hart sneller van kloppen en dat is een hele goede reden om deze koeken thuis zo snel mogelijk zelf te gaan maken.  

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 24
  • Voor het deeg:
    225 gr
    boter
  • 150 gr
    witte basterdsuiker
  • 2 gr
    zout
  • 1/2
    losgeklopt ei
  • 300 gr
    bloem
  • 3 gr
    bakpoeder
  • 1/2
    citroen (rasp)
  • Voor de amandelspijs:
    175 gr
    geroosterde amandelen
  • 110 gr
    suiker
  • 50 ml
    honing
  • 1
    eiwit
  • Voor de appelvulling:
    6
    Jonagold, Elstar of Goudreinet appels
  • 1 tl
    kaneel
  • 150 gr
    gedroogde cranberry's
  • 200 gr
    abrikozenjam
  • 6
    biscuitjes
  • Voor het kruimeldeeg:
    100 gr
    boter
  • 100 gr
    suiker
  • 150 gr
    bloem
  • Benodigdheden:
    Bakplaat van zo'n 35 bij 28 cm
  1. Voor het deeg: weeg alle ingrediënten af en meng de boter met de suiker, citroen rasp en het ei. Voeg dan de bloem met de bakpoeder en een snufje zout toe.

  2. Kneed kort tot een deeg. Dek het af met plasticfolie of een theedoek en laat het 1 uur opstijven in de koelkast. 

  3. Voor de amandelspijs: doe de geroosterde amandelen met de suiker en de honing in een keukenmachine en draai ze fijn. Voeg het eiwit toe en draai het tot een gladde massa. 

  4. Rol nu het deeg uit en zorg dat het overal even dik is. Het moet precies in de vorm passen. Verdeel nu de amandelspijs voorzichtig over het deeg. Het kan blijven plakken, dat voorkom je door je vingers nat te maken met wat water.

  5. Voor de appelvulling: schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd ze in hele fijne blokjes. Meng het met de cranberry’s, abrikozen jam en de kaneel. Verkruimel de biscuitjes en voeg deze toe. Roer door elkaar en laat even 10 minuten opstijven. Leg deze op de spijs en duw de vulling goed aan. 

  6. Nu het kruimeldeeg: snijd de boter in kleine blokjes en voeg samen met de suiker en de bloem in de machine. Draai het net zo lang tot je kleine korreltjes hebt. Dan strooi je het bovenop de appelvulling. Bak de plaatkoek ongeveer 55 minuten tot een uur op 170 graden.

  7. Laat de koek goed afkoelen en los hem uit de vorm. Snijd het in blokjes van ongeveer 5 bij 5 cm. Decoreer ze met een klein beetje poedersuiker. 

  8. Wil je Ramon's thee er ook bij maken? Hij gebruikt hiervoor een kaneelstokje, steranijs en een schil van sinaasappel.

  9. Geniet van je zelfgemaakte appel kruimel plaatkoeken!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets