Surinaamse erwtensoep
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
500 gspliterwten
-
2preien
-
1/2knolselderij
-
2wortels
-
1grote ui
-
2aardappels
-
3kippenbouten
-
2runderrookworsten
-
1teentje knoflook
-
4pimentkorrels
-
2limoenbladen
-
1bosje selderij
-
2bouillonblokjes
-
4sneetjes (spelt)brood
-
•roomboter
-
•katenspek
-
Breng de kip aan de kook in een ruime pan met water en voeg hier de volgende ingrediënten aan toe: pimentkorrels, de gepelde ui en het gepelde teentje knoflook, 2 takjes selderij, 2 limoenbladeren en de bouillonblokjes. Kook dit ongeveer 45 minuten.
-
Als de kip met bouillon 45 minuten heeft gekookt, haal je de kip uit de pan en laat je deze afkoelen. Als hij goed is afgekoeld, verwijder je het vel en de botjes en het vlees doe je terug in de pan met bouillon.
-
Was de spliterwten in een zeef onder stromend water. Voeg de spliterwten toe aan de bouillon. Laat het 1 uur koken en schep het schuim er met een schuimspaan af.
-
Was de prei goed en snij het in dunne ringen. Schil de knolselderij en aardappel en snij ze samen met de wortels in kleine blokjes. Voeg na het koken van de erwten de prei, ui, knolselderij, wortel, aardappel en zout en peper naar smaak toe. Roer zo nu en dan door om aanbranden te voorkomen. Als de soep te dik wordt, dan voeg je wat extra water toe.
-
Na 30 minuten koken, snij je de rookworsten fijn en voeg je deze eraan toe. Laat alles nog 20 min koken. Maak de soep af met wat fijn gesneden selderij.
-
Serveer de erwtensoep uit met getoast speltbrood met roomboter en gebakken katenspek!
- Eet smakelijk!