4 minuten

Tarte tatin van tomaat met geitenkaascrème, sla, bloemen en honing

Als 13-jarig jongetje fietst Marco van Noort naar de bijenmarkt in Leiden om, tot de verbazing van zijn vader, terug te komen met een bijenvolk. Inmiddels zijn we 37 jaar verder en heeft hij zijn volken uitgebreid en vervullen zijn bijen een belangrijke functie in het veredelen van zijn planten. En waar honing is, is chef-kok Ramon Brugman. Maar naast koken leert Ramon heel wat bij van deze kweker die toevallig ook alles weet van koninginnenteelt.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 200 ml
    honing voor de tarte tatin en 1 el extra voor de dressing
  • 300 g
    cherrytomaten
  • 2 takjes
    tijm
  • 4 plakjes
    korstdeeg/ bladerdeeg
  • 100 g
    zachte geitenkaas
  • 100 ml
    crème fraîche
  • 1 el
    mosterd
  • 1 el
    azijn
  • verschillende soorten sla (rucola, veldsla, lolo bianco, lolo rosso, eikenblad, frisée)
  • olijfolie
  • zout en peper
  • eventueel wat eetbare bloemen ter decoratie
  • Benodigdheden
    4 kleine tarte tatin vormpjes
  1. Breng 200 ml honing aan de kook en laat het ca 2 a 3 minuutjes zachtjes doorkoken. Giet de honing in de tarte tatin vormpjes en laat het afkoelen.

  2. Snij de cherrytomaten doormidden en leg ze met de snijkant naar beneden in de vormpjes op de gekarameliseerde honing.

  3. Strip de blaadjes tijm van het takje en strooi de blaadjes over de tomaten.

  4. Kneed de plakjes korstdeeg of blaadjes bladerdeeg samen, rol het vervolgens uit tot 1 grote lap en steek er 4 rondjes uit ter grote van de tarte tatin vormpjes.

  5. Prik gaatjes in het deeg met een vork en leg het korstdeeg/bladerdeeg over de vormpjes heen.

  6. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de tarte tatin in ongeveer 18 a 22 minuten gaar.

  7. Voor de geitenkaas crème prak je de zachte geitenkaas met de helft (50 ml) van de crème fraîche. Als het goed gemengd is voeg je de andere helft eraan toe en meng het tot een crème. Breng het op smaak met zout en peper en laat het in de koelkast opstijven.

  8. Voor de dressing meng je 1 eetlepel honing met 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel azijn en 3 eetlepels olijfolie. Breng het op smaak met peper en zout.

  9. Meng de diverse soorten sla door elkaar en maak het aan met de honingdressing.

  10. Als de tarte tatin gaar is laat je ze buiten de oven een beetje afkoelen en draai je ze om op een bord.

  11. Leg naast de tarte tatin wat van de sla en de geitenkaas crème en decoreer het met wat eetbare bloemen en een flinke slinger koude honing.

  12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets