Recept: Tiramisu met bitterkoekjes

28 september 2016
Waardeer: 
(Totaal: 3 stemmen)
Stilstaand beeld van Tiramisu met bitterkoekjes
Chef-kok Sharon de Miranda maakt een van haar favoriete gerechten: haar eigen variatie op een klassiek Italiaans recept, namelijk tiramisu met bitterkoekjes.
8 personen

Ingrediënten voor Tiramisu met bitterkoekjes

Voor de tiramisu:

  • 500 gr bitterkoekjes
  • 100 gr suiker
  • 500 ml slagroom
  • 5 eieren
  • 500 gr mascarpone
  • 8 gr  vanille suiker
  • 50 ml amandel likeur
  • 2 kopjes koffie
  • 10 gr cacaopoeder


Water (voor 1 theepot):

  • 6 dl gekookt water
  • 3 anijssterren
  • 2 kaneel stokjes
  • Halve sinaasappel in plakjes
  • 20 blaadjes munt

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Zet een pannetje met water op als het water kookt leg je er een roestvrijstalen bak op met de eidooiers erin om zo de eidooiers au-bain-marie gaar te kloppen. Klop ze met de suiker en vanillesuiker zo snel mogelijk met een garde in 5 minuten gaar. 

  2. 2

    Haal vervolgens de gegaarde eidooiers van het kokend water af en mix dit met een mixer 10 min koud, als het koud is laat je dit rusten in de koelkast.

     

  3. 3

    Neem ondertussen de slagroom en mix dit met de mixer tot vla dikte en laat ook dit rusten in de koelkast.

  4. 4

    Zet twee kopjes koffie in een bakje met de amandellikeur en laat de bitterkoekjes hierin weken.

  5. 5

    Neem de gegaarde eidooiers uit de koelkast en voeg hier lepel voor lepel al het mascarpone aan toe. Voeg er, wanneer dit er helemaal doorheen geroerd is, lepel voor lepel de slagroom bij.

     

  6. 6

    Haal de bitterkoekjes uit de koffie en rum en leg de helft hiervan onder in een mooie schaal vervolgens doe je hierover de helft van het beslag op daarop doe  je de andere helft van de bitterkoekjes en daarna het laatste deel van het beslag weer hier op

     

  7. 7

    Leg de tiramisu in de koelkast. Laat dit minimaal 8 uur opstijven. Het is aan te raden het een dag van te voren te maken. 

  8. 8

    Maak de thee. Kook 6 dl water, en voeg daar 3 anijssterren, 2 kaneel stokjes, halve sinaasappel in plakjes, 20 blaadjes munt aan toe. Laat dit 4 minuten trekken. 

  9. 9

    Zeef er voor het uitserveren nog wat cacaopoeder over. Serveer uit met de thee.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter