Tongscharfilet met kruiden

culinair expert
Alain Caron
Herborist Dave Zwaardman Oostvoorne
5 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
10 personen
Als chef-kok kwam Dave Zwaartman in aanraking met het wildplukken. Hij ging een dagje op pad met een specialist en raakte er zo aan verknocht dat hij niet veel later zelf de opleiding tot herborist afrondde. Inmiddels heeft hij de horeca vaarwel gezegd, maar neemt hij nog wel geregeld enthousiaste koks mee de duinen in om hen te inspireren en te informeren over wat er allemaal groeit. Culinair expert Alain Caron krijgt in het Zuid-Hollandse Oostvoorne een kijkje in de keuken van de duinen, waarbij hij wordt meegezogen in het enthousiasme van de geboren herborist.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4
    tongscharfilets (klaar gemaakt door je visboer)
  • 200 ml
    crème fraîche
  • Sap van een halve limoen
  • 60 g
    boter
  • ½
    gele courgette
  • ½
    groene courgette
  • 1
    ui
  • 100 g
    zeekraal
  • 2 takjes
    bieslook
  • 2 takjes
    dragon
  • 2 takjes
    basilicum
  • 2 takjes
    dille
  • 2 takjes
    munt
  • eetbare bloemen
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Doe 200 ml crème fraîche in een klein steelpannetje met het sap van een halve limoen en een beetje peper en zout en laat het zo’n 4 minuten inkoken. Doe dan 20 gram boter bij de pan en meng het goed door elkaar heen tot een lekkere saus.

  2. 2

    Snij de courgettes in kleine blokjes (brunoise) en snipper de ui fijn. 

  3. 3

    Bak de gesnipperde ui in een pan met 20 gram boter en 2 eetlepels olijfolie. Als de ui glazig is voeg je de courgette toe en bak ze mooi goudbruin. Breng het op smaak met peper en zout. Haal de groenten uit de pan en zet apart.

  4. 4

    Gebruik dezelfde pan met vet en voeg daar 20 gram boter aan toe met 2 eetlepels olijfolie en bak de vis met een beetje zout en peper. Bak beide kanten ongeveer 4 minuten. 

  5. 5

    Voor de kruidensalade snij je de bieslook in staafjes van ongeveer 1 cm en pluk van de dragon, basilicum, dille en munt de blaadjes. Meng de blaadjes en de bieslook met de zeekraal en eventueel wat eetbare bloemen door elkaar met wat peper en zout.

  6. 6

    Leg midden op het bord wat courgette met ui, leg daar bovenop de tongscharfilet en daar bovenop weer wat kruidensalade. Als laatste schenk je er wat van de saus overheen en Bon a petit!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!