8 minuten

Tortellini gevuld met ricotta en basilicum

Ramon gaat op de Italiaanse toer: hij maakt zelf tortellini gevuld met een zelgemaakte ricotta-basilicumvulling en pesto.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de pasta
    125 g
    griesmeel
  • 125 g
    patentbloem
  • 3
    eieren
  • olijfolie
  • Voor de vulling
    300 g
    ricotta
  • 50 g
    pijnboompitten (geroosterd)
  • 10 blaadjes
    basilicum
  • 1 teen
    knoflook
  • 1
    ei
  • zwarte peper
  • zout
  • Voor de pesto
    30 g
    basilicum
  • 40 g
    Parmezaanse kaas
  • 3 el
    pijnboompitten
  • 2 tenen
    knoflook
  • sap van een halve citroen
  • 100 ml
    olijfolie
  • peper
  1. Begin met het maken van het pastadeeg. Doe de griesmeel, de patentbloem, de eieren, een scheutje olijfolie en een snufje zout in een kom en kneed het tot een glad deeg. Laat het deeg het liefst een halve dag rusten in een theedoek voordat je het gaat uitrollen. Verdeel het deeg in kleinere stukken en rol het heel dun uit (tot standje 5 op de pastamachine). 

  2. Leg de vellen pasta op het aanrecht. Strooi er wat bloem overheen en steek met een ring rondjes uit de vellen. Dit is de maat van de tortellini's.

  3. Ga verder met het maken van de vulling. Laat de ricotta een beetje uitlekken op een zeefje. Snijd de basilicum en knoflook en meng deze samen met alle andere ingrediënten door de ricotta. Proef of de vulling op smaak is. Verdeel de vulling in kleine hoopjes op de rondjes pasta. Vouw de vellen eerst dubbel. Zorg dat de randjes goed luchtdicht zijn. Leg de pasta op zijn kant en druk nu de puntjes tegen elkaar. Knijp de uiteinden goed dicht. 

  4. Nu ga je de pesto maken. Snijd de knoflook en de Parmezaanse kaas. Doe de knoflook, Parmezaanse kaas en de rest van de ingrediënten in een kom en mix met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde smeuïge pesto. Breng op smaak met peper.

  5. Breng een ruime pan water aan de kook met een beetje zout erin. Kook de tortellini tot ze gaan drijven. Dan zijn ze gaar. Haal ze voorzichtig uit de pan en doe ze in een koekenpan met een paar lepels pesto. Slinger ze er doorheen en serveer in een diep bord.

  6. Decoreer met wat verse blaadjes basilicum, pijnboompitten, zwarte peper en een slinger olijfolie. Als je wilt kan er ook een beetje verse Parmezaan overheen. 

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.