Spanakopita met een pompoensoepje

Sarakopita
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
231 personen
Sharon maakt een echt Griekse klassieker: spanakopita. Deze filodeegrol, gevuld met spinazie en feta, serveert ze met een lekker pompoensoepje.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Pompoensoep
    1
    fles pompoen
  • 1 l
    water
  • 50 g
    gember
  • 1
    teentje knoflook
  • 1
    ui
  • 1
    Spaanse peper
  • 300 ml
    kokosmelk
  • 2
    bouillonblokjes
  • olie
  • Spanakopita
    1
    ui
  • 500 g
    feta
  • 10
    vellen filodeeg
  • 600 g
    spinazie
  • 1
    ei
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1 tl
    gedroogde oregano
  • 3 tl
    zwarte sesamzaadjes
  • vloeibare boter
  • 1
    handje geroosterde pijnboompitjes
  1. 1

    Schil en halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snij het vruchtvlees in stukken van ongeveer 3 cm. Snij ook de ui, knoflook, gember en Spaanse peper in stukjes.

  2. 2

    Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook, gember en Spaanse peper toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg het bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 25 minuten zachtjes koken. Voeg de 300 ml kokosmelk eraan toe en pureer het met een staafmixer tot een egale soep.

  3. 3

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een grote wok en fruit het uitje en de knoflook aan. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe tot deze geslonken is. Laat het mengsel uitlekken in een vergiet en druk het meeste vocht er uit.

  4. 4

    Doe de gebakken spinazie in een kom en kruimel de feta er bij. Voeg de helft van het losgeklopte eitje toe en de pijnboompitjes, de oregano en breng op smaak met een klein snufje zout en wat peper.

  5. 5

    Haal het filodeeg uit de verpakking en leg het op een bord of plank onder een iets vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt. Strooi eventueel een beetje bloem op het aanrecht en leg hier een vel filodeeg op en bestrijk dit met wat boter. Herhaal dit en plak hier nog 3 vellen aan vast, zodat je een lange strook hebt. Leg hier nog een laag filodeeg overheen van 4 plakken, zodat je in totaal 8 vellen hebt gebruikt. 

  6. 6

    Verdeel het spinaziemengsel als een lange strook over de lange zijde van de strook. Rol hem dan voorzichtig op en niet al te strak. Bestrijk de bovenzijde van de rol met een beetje boter. Draai dan de rol op. Het kan zijn dat het filodeeg iets gaat scheuren. Repareer deze met de overgebleven stukken filodeeg en plak met wat boter vast. Leg de filodeegrol op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met de rest van het ei en bestrooi het met de sesamzaadjes. Bak de spanakopita in 30 minuten gaar en goudbruin in de oven.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!