Traybake met witvis, Hollandse garnalen en bloemkool
Snel, simpel en heerlijk! Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt een traybake met witvis, Hollandse garnalen, bloemkool, winterpeen en krieltjes. Sharon maakt het af met een rijke saffraan-botersaus. Dat wordt smullen!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de traybake:200 grkabeljauwfilet
-
150 grHollandse garnalen
-
2rode uien
-
1winterpeen
-
500 grkrieltjes met schil
-
200 grcherrytomaten
-
1/2bloemkool
-
1 bolknoflook
-
1citroen
-
1 handjeplatte peterselie
-
•olie
-
•zout en peper
-
Voor de saus:10 sliertjessaffraan
-
50 grroomboter
-
1sjalot
-
100 mlwitte wijn
-
2 dlkookroom
-
•zout en peper
-
Let op!
In dit recept wordt saffraan gebruikt, Sharon heeft het in de video over het zelf kweken van saffraan. Saffraankrokussen bloeien in oktober/november en zijn niet toxisch bij normaal gebruik van de saffraandraden. Maar let op dat je ze niet verward met een heel giftig tweelingplantje; de Herfsttijloos of Herfstsaffraan. Hij lijkt sprekend op een krokus, maar is het niet. Ook krokussen die in het voorjaar bloeien zijn licht giftig en kunnen nierschade veroorzaken. Kijk dus net als bij paddenstoelen goed uit wat je plukt! -
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in ringen, de winterpeen in repen en de bloemkool in roosjes. Halveer de krieltjes (snijd de grotere in drieën).
-
Verdeel de groenten over een ovenschaal met bakpapier. Snijd de citroen en de bol knoflook doormidden en plaats ze tussen de groenten. Besprenkel met wat olie en zout, bak 20 minuten in een voorverwarmde oven.
-
Ondertussen snijd je de kabeljauw in blokjes en maak je de cherrytomaten schoon. Na de 20 minuten schep je de groenten om en plaats je de cherrytomaten en de kabeljauw erbovenop. Bak het nog 15 minuten.
-
Ga verder met de saus. Snipper de sjalot. Smelt ¼ van de roomboter in een steelpannetje. Fruit hierin de sjalot glazig en blus af met de witte wijn. Kook het een kwart in.
-
Voeg de kookroom en saffraan toe en laat het 10 minuten zachtjes koken. Verwijder de pan van de warmtebron en pureer de saus met de staafmixer tot een geheel. Voeg de roomboter in delen toe terwijl je pureert.
-
Ga verder met de traybake. Knijp de knoflook uit en meng deze door de groenten. Verdeel de garnalen eroverheen. Knijp het sap van de citroen uit op de traybake. Bestrooi met wat peper en zout.
-
Serveer met de saus en garneer met een takje cherrytomaten en wat platte peterselie. Eet smakelijk!
- Geniet van je traybake!