Twee lagen dessert met yoghurt en ananas
In de week voor kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal. Chef-kok Ramon Brugman pakt uit met een dessert dat er superfeestelijk uitziet. Hij bouwt zijn gerecht op in laagjes, met ananascompote, een mousse van yoghurt, een koekje van zelfgemaakt deeg, victoriaschaafsel van amandelen, ananaschips en wat fruit als decoratie. Daar wil je echt wel ruimte voor vrijhouden na het diner.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 6-
Ingrediënten yoghurt mousse250 mlyoghurt
-
38 gsuiker
-
8 ggelatine
-
1citroen rasp + sap
-
375 mlslagroom
-
75 mlmelk
-
Ingrediënten hardewener deeg (harde Wener deeg)100 gsuiker
-
200 gboter
-
300 gbloem
-
1ei
-
100 ggeschaafde amandelen
-
Ingrediënten victoria schaafsel50 gsuiker
-
1ei
-
•rasp van een citroen
-
Ingrediënten ananas compote•½ ananas
-
1glas witte wijn
-
2kardemom peultjes
-
2sterren anijs
-
1sinaasappel
-
150 gsuiker
-
Ingrediënten ananas chips200 gsuiker
-
90 mlwater
-
1/2ananas
-
•mandoline
-
•Fruit om mee te decoreren, bijvoorbeeld framboos, bessen, bramen
-
Maak eerst de yoghurt mousse. Wel de gelatine in koud water.
-
Klop de slagroom lobbig.
-
Roer de suiker, citroenrasp door de yoghurt.
-
Breng de melk aan de kook.
-
Knijp de gelatine goed uit en voeg deze bij de warme melk. Roer dit nu door de yoghurt.
-
Spatel voorzichtig de lobbig geslagen slagroom door de yoghurt. Probeer zo veel mogelijk lucht in de mousse te behouden
-
Spuit een beetje van de mousse in een klein vormpje en laat deze op stijven in de koelkast.
-
Maak nu de Hardewener deeg. Meng de suiker met de boter. Voeg het ei toe en als laatste de bloem. Kneed dit voorzichtig en rustig tot een deeg. Verpak het in afdekfolie en laat een half uur opstijven in de koelkast.
-
Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er rondjes uit. leg deze op een bakplaat. Strijk deze met een beetje eidooier en strooi er dan een beetje suiker over heen. Bak ze in een oven op 170 graden ongeveer 8 a 12 minuten eten
-
Maak nu het Victoria schaafsel. Zorg dat je het ei scheid, zodat je allen het eiwit overhoudt. Je gebruikt hier voor alleen het eiwit.
-
Rasp een beetje citroenschil. Meng nu alles goed door elkaar. Doe dit voorzichtig zodat de amandeltjes niet stuk gaan.
-
Verdeel het mengsel op een bakplaat met een bakpapier.
-
Doe de schaal in de oven op 150 graden. Om de 4 minuten roer je voorzichtig door de amandelmassa totdat deze knapperig is.
-
Dan haal je hem eruit en laat je het goed afkoelen.
-
Schil de ananas. Haal de kern eruit en snij in kleine blokjes.
-
Doe de rest van de ingrediënten in een pannetje en breng dit aan de kook. Als het kookt voeg je de blokjes ananas toe en breng je de massa weer aan de kook. Als dit weer kookt zet je het vuur uit, laat de ananas in het vocht afkoelen.
-
Maak nu de ananas chips. Breng het water samen met de suiker aan de kook.
-
Snij van de ananas super dunne plakjes. Liefst met behulp van een mandoline.
-
Haal de plakjes door het suikerwater en leg ze op een bakpapiertje op een ovenschaal.
-
Laat de plakjes 1 uur drogen op 100 graden. Haal de plakjes voorzichtig van het papier los als ze nog warm zijn.
-
Zijn de koekjes nog niet krokant dan moet je ze nog even terug doen in de oven.
-
Je kunt nu aan de opmaak beginnen. Neem 10 mooie glazen. Doe met behulp van een lepel een beetje van de ananas compote in het glas.
-
Spuit nu met een spuitzak hier wat yoghurtmousse op. Strooi er een beetje Victoria schaafsel over heen.
-
Leg hier een framboos op. Dek het glaasje af met een harderwener koekje. Maak de yoghurt vormpjes, die je in het kleine vormpje heb gespoten, los. Zet deze boven op het harderwener koekje.
-
Decoreer met wat fruit en steek hier het ananas chipje in.
- Eet smakelijk!