Valentijnsstroopkoeken

chef-kok
Portret Ramon Brugman
Valentijn stroopkoeken
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
190 personen
Een en al romantiek in de keuken van chef-kok Ramon Brugman. Met Valentijnsdag in het vooruitzicht pakt hij uit met zijn valentijnsstroopkoeken.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

  • Deeg
    250 g
    boter
  • 250 g
    witte basterdsuiker
  • 1
    ei
  • 10 g
    bakpoeder
  • 3 g
    zout
  • 450 g
    bloem
  • Stroop
    250 g
    kristalsuiker
  • 110 ml
    slagroom
  • 35 g
    glucosestroop
  • 110 g
    boter
  • 1 mespunt
    gemalen anijszaad
  • 1 mespunt
    kaneel

Bereiding

  1. 1

    Voor het deeg meng je de boter met het suiker en het ei. 

  2. 2

    Doe de bakpoeder en het zout bij de bloem en voeg dit bij de boter en kneed het geheel zo kort mogelijk. Dek het deeg af en laat het een uur opstijven in de koelkast.

  3. 3

    Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm en ga met de achterkant van een vork over het deeg heen. Steek er plakken van uit en leg deze op een bakplaat.

  4. 4

    Bak de plakken op 180 graden in ongeveer 15 minuten gaar en laat ze volledig afkoelen.

  5. 5

    Maak de stroop door de suiker en glucosestroop in een pan met een dikke bodem te doen. Giet er vier eetlepels water bij, maar roer niet in de pan. Zet het op en laat de suiker karamelliseren. Blus het af met de slagroom en voeg de boter toe. Roer het glad. Doe als laatst de specerijen erbij en laat de stroop afkoelen tot deze lauwwarm is.

  6. 6

    Als de koeken goed afgekoeld zijn strijk je de stroop aan de onderkant van de koeken. Duw een andere koek er tegenaan. Laat ze helemaal af koelen, dan loopt de stroop er niet meer tussen uit. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!