Valentijnsstroopkoeken
Recept
Ingrediënten
-
Deeg250 gboter
-
250 gwitte basterdsuiker
-
1ei
-
10 gbakpoeder
-
3 gzout
-
450 gbloem
-
Stroop250 gkristalsuiker
-
110 mlslagroom
-
35 gglucosestroop
-
110 gboter
-
1 mespuntgemalen anijszaad
-
1 mespuntkaneel
-
Voor het deeg meng je de boter met het suiker en het ei.
-
Doe de bakpoeder en het zout bij de bloem en voeg dit bij de boter en kneed het geheel zo kort mogelijk. Dek het deeg af en laat het een uur opstijven in de koelkast.
-
Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm en ga met de achterkant van een vork over het deeg heen. Steek er plakken van uit en leg deze op een bakplaat.
-
Bak de plakken op 180 graden in ongeveer 15 minuten gaar en laat ze volledig afkoelen.
-
Maak de stroop door de suiker en glucosestroop in een pan met een dikke bodem te doen. Giet er vier eetlepels water bij, maar roer niet in de pan. Zet het op en laat de suiker karamelliseren. Blus het af met de slagroom en voeg de boter toe. Roer het glad. Doe als laatst de specerijen erbij en laat de stroop afkoelen tot deze lauwwarm is.
-
Als de koeken goed afgekoeld zijn strijk je de stroop aan de onderkant van de koeken. Duw een andere koek er tegenaan. Laat ze helemaal af koelen, dan loopt de stroop er niet meer tussenuit.
- Eet smakelijk!