Recept: Vanille-ananas dessert

15 februari 2017
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Vanille-ananas dessert
Culinair expert Alain Caron is in Bleiswijk. Hier onderzoekt de Universiteit van Wageningen of tropische en exotische gewassen op een duurzame manier hier in Nederland zelf te kweken zijn. Alain test de smaak van de zogenaamde nedervanille, geoogst van de vanille-orchidee. Uiteraard maakt Alain twee heerlijke desserts met deze vanille.

Ingrediënten voor Vanille-ananas dessert

Voor de ananas marinade

  • 1 ananas
  • 2 takjes vanille
  • 200 gr suiker
  • Rasp van de sinaasappel
  • 160 gr roomboter

Voor de romige saus

  • 4 eetlepels verse crème fraîche 
  • 2 eetlepels mascarpone
  • Klein scheutje pistacheolie
  • Scheut balsamico azijn

Voor de presentatie:

  • 80 gr gemalen pistache
  • 2 kleine merengue
  • Wat rozenblaadjes​

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak de ananas schoon. De zwarte stipjes moeten allemaal worden verwijderd. 

  2. 2

    Snij acht parten in de lengte en verwijder ook de kern van de ananas. 

  3. 3

    Haal de merg uit de vanille met behulp van een klein mes. Snij de vanille in de lengte open en ga met je mes van boven naar beneden langs de binnenkant.

  4. 4

    Mix de merg met 200 gram suiker en de rasp van de sinaasappel. Leg de ananas in dit mengel.

  5. 5

    Laat dit ongeveer 6 uur marineren in de koelkast (kan korter maar hoe langer hoe lekkerder). 

  6. 6

    Meng ondertussen de crème fraîche, de mascarpone, de pistacheolie en de balsamico tot een glad geheel. 

  7. 7

    Verwarm de boter in koekenpan tot het goudbruin is. 

  8. 8

    Bak de ananas in de pan totdat ze licht bruin zijn aan beide kanten. 

  9. 9

    Voeg de jus van de marinade er bij en doe alles 15 minuten in de oven op 160 graden. Tot ze mooi gekarameliseerd zijn en laat ze dan afkoelen in de jus. 

  10. 10

    Voor de presentatie leg je per persoon 2 stukken ananas op het bord. En verdeel de jus ook over de borden. 

  11. 11

    Maal de merengue fijn. Bestrooi het bord met de gemalen merengue, de pistache noten en de rozenblaadjes.

  12. 12

    Als laatst een eetlepel van het crème fraîche mengsel. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter