Varkenslende met bonen
Alain Caron ontmoet in Friesland boer Henk Zuidema. Henk redt oude bonenrassen van de ondergang. Maar hij heeft ook een zwak voor Hongaarse wolvarkens. Henk’s passies bieden Alain genoeg ingredienten om ter plekke te gaan koken.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
200 grgekookte bonen
-
600 grvarkenslende
-
40 grboter
-
•olijfolie
-
1ui
-
1bosui
-
1kropsla
-
1tomaat
-
1glas kip- of kalfsfond
-
1limoen
-
Bak het vlees in een pan met wat boter en zout en peper. Bak elke kant goed aan a 10 minuutjes per kant
-
Zet het vlees vervolgens 5 a 6 minuten in de oven op 140 graden. Het vlees moet rosé zijn
Tip: Laat het vlees altijd eerst rusten voordat het aangesneden wordt -
Snipper de ui en snij de bosui in kleine stukjes en bak deze in een pan
-
Voeg de fond erbij met wat olijfolie en laat de saus reduceren tot ongeveer de helft
-
Snij de tomaat in stukjes en voeg dit samen met de gekookte bonen bij de saus
-
Pluk wat blaadjes van het hart van het kropsla en doe deze in een kom. Voeg hier een beetje limoensap, notenolie (of olijfolie) en zout en peper toe en mix het goed door elkaar heen
-
Serveren: giet wat van de saus met de bonen in een diep bord. Snij de lende in plakjes en leg er een paar plakjes bovenop en maak af met een paar blaadjes sla.
- Eet smakelijk!