Recept: Vegan croissants

22 januari 2019
Waardeer: 
(Totaal: 8 stemmen)
Stilstaand beeld van Vegan croissants

In Zaandijk staat een pionierende bakkerij. Het bakkersduo Yvonne Delorme-Klopper en Bunyamin Konuksever kregen in 2016 een vraag van een klant voor een vegan appeltaart. De betrokken bakkers gaven hier gehoor aan en nu, een paar jaar later, hebben ze maar liefst tachtig vegan producten in hun bakkerij. Culinair schrijver Nadia Zerouali watertandt bij hun befaamde vegan saucijzenbroodje en gaat samen met de bakkers aan de slag voor een nieuw product in hun vegan assortiment.

12 stuks

Ingrediënten voor Vegan croissants

  • 6 stuks vers vegan croissantdeeg
  • 1 rol vers vegan bladerdeeg
  • 12 zachte, pitloze dadels
  • 1 dl witte tahina + extra
  • zoutflakes 
  • dadel- of druivensiroop (pekmez)
  • 6 tl Libanese za’atar 
  • beetje havermelk

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 225 graden.

  2. 2

    Pureer de dadels met de tahina en een snufje zout tot een gladde pasta. 

  3. 3

    Roer in een ander kommetje wat siroop los met een scheutje tahina. 

  4. 4

    Leg een stuk croissantdeeg met de brede kant voor je op het aanrechtblad, bestrooi met 1 tl za’atar en rol op. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe hetzelfde met nog 5 stukken deeg.

  5. 5

    Leg de plak bladerdeeg voor je op het aanrechtblad en verdeel de dadelpasta erover. 

  6. 6

    Rol strak op en snij de rol in 6 gelijke plakken. Of gebruik stukken croissantdeeg en verdeel hier de pasta over. Maak zoals de za’atar croissants.

  7. 7

    Bestrijk alle croissants met wat havermelk. Bak in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin. 

Eet smakelijk!