Vegan sticky toffee met caramelsaus

Vegan sticky toffee met caramelsaus packshot
11 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
197 personen
Sharon maakt een heerlijke taart. Sticky toffee met karamelsaus en gesuikerde pecannoten. Helemaal plantaardig, maar niet minder lekker.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

  • 200 g
    pitloze dadels
  • 100 g
    plantaardige margarine
  • 100 g
    lichtbruine basterdsuiker
  • 1
    citroen
  • 200 ml
    amandelmelk
  • 200 g
    zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl
    bakpoeder
  • 1 tl
    kaneelpoeder
  • 1 tl
    vanille-essence
  • 50 g
    gewelde rozijnen
  • 100 g
    walnoten
  • karamelsaus
    200 g
    lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g
    plantaardige margarine
  • 1 tl
    vanille-essence
  • 50 ml
    amandelmelk
  • 1
    sinaasappel
  • pecannoten
    10 g
    plantaardige margarine
  • 100 g
    pecannoten
  • 2 el
    lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl
    kaneel
  • Benodigdheden
    mixer, keukenmachine
  • bakblik
  • bakpapier

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter luchtig samen met de basterdsuiker in de mixer. Pureer in de keukenmachine de dadels zo fijn mogelijk. Schenk de melk in een steelpan en breng het samen met dadels aan de kook. Laat het koken totdat het ingedikt is tot vladikte. 

  2. 2

    Meng vervolgens het dadelmengsel door het botermengsel en spatel het bakmeel erdoor. Hier voegt Sharon een extra 1,5 tl bakpoeder aan toe als extra boost. Hak de walnoten fijn en roer dit door het beslag samen met de rozijnen, bakpoeder, vanille-essence en de kaneelpoeder. Rasp de citroen en roer de citroenrasp door het beslag. Vet een bakblik in met wat margarine en bekleed deze vervolgens met bakpapier. Schenk het beslag in het bakblik en bak de taart vervolgens 35 min af in de voorverwarmde oven.

  3. 3

    Ga verder met het maken van de karamelsaus. Doe alle ingrediënten in een steelpan (neem aan eerst boter laten smelten, dan suiker en melk erbij en het sap van de sinaasappel uitpersen.) en verwarm dit ongeveer 5 min zonder te koken. Ga verder met het maken van de karamelsaus. Doe alle ingrediënten in een steelpan (neem aan eerst boter laten smelten, dan suiker en melk erbij en het sap van de sinaasappel uitpersen.) en verwarm dit ongeveer 5 min zonder te koken.

  4. 4

    Prik de afgebakken taart helemaal vol gaatjes met een mes of satéprikker en giet de karamelsaus in de gaatjes. Gebruik niet alle saus, maar bewaar een beetje voor de garnering.

  5. 5

    Ga verder met het suikeren van de pecannoten. Smelt in een koekenpan met dikke bodem de boter op middelhoog vuur. Voeg de suiker eraan toe en laat het 3 min smelten. Let op dat het niet verkleurt, dan wordt het bitter! Voeg de kaneel eraan toe. Meng de pecannoten met een houten lepel door de karamel, totdat alle noten bedekt zijn. Laat 10 minuten afkoelen.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!