Prei met pastinaakchips en mosterdkaviaar
4 min

Winterprei met pastinaakchips en mosterdkaviaar

Van de verse winterprei maakt Rosah van Schendelen een heerlijk gerecht met pastinaakchips en mosterdkaviaar.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 40 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de prei en pastinaak:
    2
    prei
  • 2
    pastinaak
  • 2 el
    zonnebloemolie
  • 1 el
    fijne mosterd
  • 1 l
    water
  • snuf zout
  • Voor de mosterdkaviaar
    100 g
    mosterdzaad
  • 100 ml
    sushi-azijn
  • 150 ml
    water
  • Voor de pastinaakchips
    350 ml
    zonnebloemolie
  • 1
    pastinaak
  • snuf zout
  • Voor de prei-olie
    350 ml
    zonnebloemolie
  • 1
    bos bieslook
  • het groene gedeelte van één prei
  • snuf zout
  • Voor de kefirsaus
    200 ml
    kefir
  • ½
    citroen
  • snuf zout
  • Garnering
    Mosterdcress of rucola
  1. Begin met het bereiden van de prei en pastinaak. Snij het groene gedeelte van de prei in dunne reepjes en snij het witte gedeelte van de prei in stukken van vier centimeter lang. Spoel de prei goed af onder koud water. Was ook de pastinaak en schil één pastinaak met een dunschiller en de rest ook in stukken van vier centimeter. De andere pastinaak gebruik je voor de chips. Verhit ondertussen een scheutje zonnebloemolie in een pan en bak hierin de groene preireepjes en de schillen van de pastinaak. Voeg een eetlepel fijne mosterd en een snuf zout toe en blus af met een liter water. Breng dit aan de kook. Voeg hieraan de stukken prei en de stukken pastinaak toe en blancheer in de bouillon tot beetgaar. Dit duurt circa tien minuten. Haal vervolgens uit de pan en blaker even kort met een gasbrander. Dit geeft extra smaak aan de groente.

  2. Voor de pastinaakchips schenk je in een kleine pan de zonnebloemolie en verhit deze tot 140 graden. Snij met een dunschiller flinterdunne plakjes van de pastinaak en frituur deze tot goudbruin. Haal uit de olie en breng op smaak met zout. Gebruik het restant van deze olie vervolgens voor het maken van de prei-olie.

  3. Ga verder met de prei-olie. Snij zowel de bieslook als het groene gedeelte van de prei heel fijn en spoel goed af onder koud water. Hoe fijner de prei en bieslook gesneden wordt, hoe meer smaak en kleur er in de olie komt. Doe deze samen met de olie en een snufje zout in een pan en laat circa 8 minuten koken. Plaats een theedoek in een vergiet, met daaronder een kom en giet de hete olie door de doek. Hierdoor filter je de olie en blijft er een heerlijke groene prei-olie over.

  4. Ga verder met het maken van de mosterdkaviaar. Plaats het mosterdzaad samen met het water en de sushi-azijn in een pan en breng circa 10 minuten aan de kook, totdat je ziet en proeft dat het mosterdzaad gaar en gepoft is.

  5. Maak de frisse kefirsaus. Schenk de gefermenteerde melkdrank in een kom en breng op smaak met zout en citroensap. Schenk hier ook de prei-olie bij. Door de vetten van de olie en de zuren van de kefir, zal deze heel mooi gaan schiften. Groene belletjes zichtbaar in een frisse, witte saus.

  6. Verdeel de geblakerde prei en pastinaak op een bord en schenk hierover de frisse kefirsaus met de prei-olie. Plaats hierop het mosterdkaviaar en verdeel hierover de pastinaakchips. Garneer af met mosterdcress of rucola.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.