
Winterse stamppot met zuurkool en spek
Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijke zuurkoolstamppot met knolselderij, krokante spekjes en knapperige speklappen. Een verrassende twist op de klassieke stamppot en perfect voor koude dagen.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de stamppot:600 grkruimige aardappels
-
1/2knolselderij
-
200 grzuurkool
-
200 grspekblokjes
-
1 dlmelk
-
1 tlkerriepoeder
-
•zout en peper
-
Voor de krokante speklappen:2speklappen
-
1ei
-
2 elbloem
-
50 grpaneermeel
-
2 elsojasaus
-
1 tlgerookt paprikapoeder
-
•olie
-
•zout en peper
-
Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Verwijder ook de schil en onderkant van de knolselderij en snijd deze in iets kleinere stukken dan de aardappels.
-
Doe de aardappel- en knolselderijblokjes in een pan en voeg water toe totdat ze net onder staan. Breng aan de kook en kook gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
-
Terwijl de groenten koken, verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes goudbruin en krokant. Haal de spekjes dan uit de pan en bewaar het vrijgekomen vet.
-
Meng in een kom de sojasaus, gerookt paprikapoeder en peper tot een marinade. Snijd de speklappen doormidden en leg ze in de marinade; laat dit even intrekken.
-
Klop het ei los in een kom. Doe de bloem en het paneermeel in aparte kommetjes en haal de gemarineerde speklappen eerst door de bloem, vervolgens door het ei en ten slotte door het paneermeel, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
-
Zodra de aardappel- en knolselderijblokjes gaar zijn; giet je ze af. Doe ze terug in de pan en verwarm kort op laag vuur om overtollig vocht te laten verdampen.
-
Stamp de aardappel en knolselderij fijn met een aardappelstamper tot een puree. Voeg de melk toe en meng goed door. Roer de zuurkool, gebakken spekjes (inclusief het spekvet) en kerriepoeder door de puree. Breng op smaak met zout en peper.
-
Verdeel de stamppot over de borden en serveer met een knapperig speklapje bovenop. Eet smakelijk!
- Geniet van je stamppot met zuurkool!!
