Recept: Witlofstamppot

15 november 2018
Waardeer: 
(Totaal: 90 stemmen)
Stilstaand beeld van Witlofstamppot

Stamppot saai? Niet als het aan chef-kok Sharon de Miranda ligt. Zij pimpt haar witlofstamppot: ze doet er mais in en serveert het met gestoofde champignons die zijn afgeblust met calvados en gebonden met gorgonzola. Een heerlijke variatie als je eens stamppot-anders wil.

4 personen

Ingrediënten voor Witlofstamppot

Stamppot

  • 500 g kruimige aardappels 
  • 6 stronken witlof
  • 20 g roomboter
  • 200 g crème fraîche 
  • ½ el grove mosterd 
  • snufje nootmuskaat
  • 1 bosje bieslook
  • 100 g gekookte maiskorrels 

Stoofpotje

  • 800 g champignons
  • 100 ml calvados
  • 1 bosje platte peterselie 
  • 100 g gorgonzola 
  • 1 ui
  • 10 g roomboter



*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Begin met het bereiden van de witlofstamppot. Schil en was de aardappelen schoon. Snijd deze door vieren en kook de aardappels gaar. 

  2. 2

    Verwijder de harde kern van de witlof en snijd de witlof in reepjes. Neem de helft van de roomboter en bak de witlof kort in een koekenpan, ongeveer 2 minuten.

  3. 3

    Stamp de aardappels tot puree samen met de crème fraîche, mosterd, roomboter en een snufje nootmuskaat.

  4. 4

    Snij de bieslook fijn en roer deze door de puree samen met de gebakken witlof en de maiskorrels.

  5. 5

    Snipper het uitje en bak deze in een koekenpan met de roomboter, totdat ze glazig zijn. 

  6. 6

    Snij de champignons door vieren en voeg ze bij de gebakken ui totdat ze goudbruin zijn. Blus de champignons af met de calvados en laat het 2 minuten op middelhoog vuur stoven. 

  7. 7

    Verspreid de gorgonzola erover en laat het vervolgens nog 3 minuten stoven. 

  8. 8

    Als laatste hak je de peterselie fijn en voeg je deze eraan toe. Serveer de stamppot met daarbij wat van de gestoofde champignons met calvados en gorgonzola.

Eet smakelijk!