Recept: Witte kool, makreel en tomatenrijst

29 januari 2019
Waardeer: 
(Totaal: 56 stemmen)
Stilstaand beeld van Witte kool, makreel en tomatenrijst

Chef-kok Sharon de Miranda kan gerechten koken die er op papier heel bijzonder uitzien. Wat dacht u van de combinatie makreel, witte kool, ras-el-hanout en dille? Geserveerd met rijst, die ook niet gewoon rijst is, maar met tomaten en munt wordt geserveerd. Een niet-alledaagse combinatie en wanneer je het resultaat op televisie ziet denk je: wat ziet dát er heerlijk uit! Waarom is niemand daar eerder mee gekomen?

4 personen

Ingrediënten voor Witte kool, makreel en tomatenrijst

Ingrediënten tomatenrijst: 

  • 200 g rijst
  • 400 g tomaten
  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el (zelfgemaakte) groentebouillonpoeder (of 1 blokje)
  • 1 bosje munt
  • olie

Ingrediënten witte kool met makreel:

  • 4 makreelfilets
  • 1 halve witte kool
  • 1 prei
  • 2 tomaten
  • 1 bosje dille
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 el (zelfgemaakte) groentebouillonpoeder
  • 1 el Ras el Hanout
  • olie

*De bereiding van dit gerecht op tv kan iets afwijken van deze omschrijving. 

Aan de slag

  1. 1

    Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

  2. 2

    Neem een hoge kookpan en fruit hierin met een klein beetje olie de knoflook en de ui.

  3. 3

    Vervolgens bak je de rijst erin.

  4. 4

    Ontzuur de tomatenpuree in de pan bij de rijst. 

  5. 5

    Snij de tomaten (400 g) in kleine blokjes en bak deze kort mee. 

  6. 6

    Voeg er water aan toe, totdat je een vingerkootje met water boven de rijst overhoudt. 

  7. 7

    Laat alles ongeveer 10 min koken, totdat al het vocht in de rijst is opgenomen.

  8. 8

    Verwijder de pan van het vuur en laat het vervolgens nog 10 min nagaren met de deksel op de pan. 

  9. 9

    Als de rijst gaar is, snij je het bosje munt fijn en roer je deze door de rijst heen.

  10. 10

    Dan ga ik verder met het maken van de witte kool met makreel. Snij de prei in ringen en was deze schoon.

  11. 11

    Snij 2 tomaten in partjes en verhit ondertussen een hapjespan. 

  12. 12

    Doe een scheutje olie in de pan en bak hierin de prei 1 minuut. Bak de Ras el Hanout kort mee. 

  13. 13

    Doe een scheutje olie in de pan en bak hierin de prei 1 minuut. Bak de Ras el Hanout kort mee. 

  14. 14

    Snij ondertussen de makreelfilets elk in 3 stukken en plaats deze op de prei. 

  15. 15

    Doe de tomaten erbij en blus het af met water, totdat de visjes onder liggen. Voeg de bouillonpoeder toe. 

  16. 16

    Snij de kool fijn en voeg deze toe aan de pan. Plaats een deksel op de pan en laat het 10 min koken op middelhoog vuur. 

  17. 17

    Verwijder de pan van het vuur en laat het 5 min rusten. Snij ondertussen het bosje dille en de peterselie fijn, roer de gehakte kruiden erdoor.

Eet smakelijk!