Worstenbroodjes (44)

Worstenbroodjes met zuurkool

Worstenbroodjes worden traditioneel gegeten op vette dinsdag, het einde van de carnavalsperiode. Met deze broodjes is Ramon dus nét iets te laat. Ter compensatie maakt hij ze extra bijzonder: de zuurkool en de worst zitten namelijk samen in één broodje! En hij maakt zelf curry. Bij de broodjes maakt Ramon een aardappelsalade.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Brooddeeg
    500 g
    bloem
  • 15 g
    zout
  • 15 g
    suiker
  • 10 g
    gedroogde gist
  • 310 ml
    water
  • Zuurkool
    200 g
    Zuurkool
  • 1
    klont boter
  • 4
    tasjes tijm
  • 1
    blad laurier
  • peper/zout
  • Kartoffelsalade
    750 g
    vastkokende aardappels
  • 1/2
    bos bieslook
  • 130 g
    mayonaise
  • 75 ml
    crème fraîche
  • 1
    klein uitje
  • 3
    augurken
  • Currysaus
    1
    ui
  • 1/2
    teen knoflook
  • 1
    klontje boter
  • 150 ml
    ketchup
  • 30 ml
    water
  • 30 ml
    azijn
  • 25 g
    suiker
  • 1
    theelepel kerriepoeder
  • 1
    theelepel paprikapoeder
  • 1
    stukje steranijs
  • Zwarte peper uit de molen
  • Mespuntje kruidnagel
  • Mespuntje chilipoeder
  • zout
  • De broodjes
    1
    blik knakworsten
  • 1
    ei
  1. Verwarm de oven voor op 210 graden. 

  2. Voor het brooddeeg meng je alle ingrediënten met lauwwarm water. Kneed het deeg in de machine tot een glad en soepel deeg. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Laat het deeg onder een vochtige doek 20 minuten rijzen.

  3. Smelt de boter in een pan en voeg de zuurkool en de kruiden toe. Laat op een zacht vuurtje de zuurkool zacht worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Blijf roeren. Laat afkoelen.

  4. Snij voor de curry de ui en de knoflook fijn. Zet deze aan in het klontje boter. Voeg de specerijen toe en zet deze kort aan zodat alle smaken vrij komen. Voeg nu het waterazijn en de ketchup toe. Laat dit zachtjes 5 minuten koken. Laat de saus goed afkoelen voordat je het gebruikt.

  5. Schil en kook de aardappels, laat ze goed afkoelen. Snij ze in kleine stukjes. Snij de ui en kruiden fijn en doe in een grote schaal. Voeg de rest van de ingrediënten toe en breng op smaak met zout en peper. 

  6. Verdeel het deeg in 10 stukken. Maak er een bolletje van en rol deze uit met behulp van een deegroller. Verdeel de zuurkool op de broodjes. Leg hier een worstje op en rol het deeg strak op. Bestrijk de broodjes met een beetje ei en laat ze 15 minuten rijzen. Bak ze in 12 minuten af in een oven van 210 graden.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.