7 minuten

Wortelsoep met hartige tarte tatin

Sharon zet een vergeten groente op het menu: peterseliewortel. Ze maakt er een heerlijke soep van en serveert daarbij een uien-tarte tatin.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • soep
    1
    ui
  • 1 kg
    peterseliewortel
  • 700 ml
    water
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    bosje platte peterselie
  • 1 el
    groentebouillonpoeder
  • 2 dl
    sojakookroom
  • 1
    paarse wortel
  • 1
    sinaasappel
  • 1 el
    olie
  • uien-tarte tatin
    800 g
    rode ui
  • 100 g
    witte basterdsuiker
  • 2 el
    water
  • olie
  • 1
    bosje peterselie
  • 300 g
    bladerdeeg
  • benodigdheden
    staafmixer
  • hoge soeppan
  • quichevorm
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de rode uien in partjes en bak deze tien minuten af in de voorverwarmde oven. 

  2. Ga verder met het maken van de peterseliewortelsoep. Schil de peterseliewortel en snij ze in plakjes van ongeveer drie centimeter. Snipper het uitje en hak de tenen knoflook fijn. Fruit de knoflook en ui aan in een hoge soeppan met een eetlepel olie. Bak de peterseliewortel ongeveer twee minuten mee en blus het vervolgens af met 700 milliliter water. Breng het ongeveer tien tot vijftien minuten aan de kook, zodat de peterseliewortel goed gaar is. 

     

  3. Ga intussen verder met het maken van de karamel. Doe 100 gram basterdsuiker in een steelpannetje met twee eetlepels water en laat dit karamelliseren (ongeveer zeven minuten). Schenk de karamel in de quichevorm. 

  4. Haal de uien uit de oven en verspreid de partjes over de karamel in de quichevorm. Houd de oven op 200 graden en ga verder met het bladerdeeg. Snijd uit de grote plak bladerdeeg de grootte van de quichevorm (rond). Maak in het midden een gaatje, een soort schoorsteentje, zodat de lucht kan ontsnappen. Leg het bladerdeeg op de quichevorm. Bak de tarte tatin 25 minuten af in de voorverwarmde oven. 

  5. Schil en snijd de paarse wortel in plakjes van een halve centimeter dik en bak ze beetgaar op middelhoog vuur in twee minuten. 

  6. Draai het vuur van de soep zacht. Pureer de soep met een staafmixer tot een egale massa. Voeg de sojakookroom, de groentebouillonpoeder en het sap van een sinaasappel toe aan de soep. Pureer nogmaals. Verwarm en verwijder de pan van het vuur.

  7. Haal de tarte tatin uit de oven. Voordat je de tarte tatin omdraait, laat je het tien minuten rusten. Snijd de bladselderij en snijd de peterselie.

  8. Dien de soep op in een kom. Voeg aan de soep wat stukjes paarse wortel toe en wat bladselderij. Maak de tarte tatin af met een beetje peterselie. Lekker met thee met munt, een citroenschijfje en een kaneelstokje.

     

     

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.