Zalm met salieboter

culinair expert
Alain Caron
Boter Pasen
7 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
134 personen
Botermaker Roel Kramer maakt pure kruidenboters, zonder onnodige toevoegingen. Maar het meest bijzonder is de melk die hij voor zijn boters gebruikt. Deze komt van weidevogelboeren, melkveehouders die rekening houden met de weidevogels in hun land. Adrian Langereis uit Ten Boer is zo'n weidevogelboer. Bij hem gaat het houden van melkvee hand in hand met de natuur. Van de melk van Adrian maakt Roel prachtige kruidenboters, die culinair expert Alain Caron maar al te graag proeft.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 4
    zalmmoten van 160 g zonder graten en vel
  • 160 g
    (salie) kruidenboter
  • 3
    eieren
  • 4
    grote uien
  • 12
    snijbonen
  • 1
    witlof
  • 1
    half bosje peterselie
  • paar plukjes dragon blad
  • 2 el
    olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  1. 1

    Verhit de 4 zalmmoten in een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de zalm op hoge temperatuur aan beide kanten mooi bruin. Zet het vuur uit en laat nog even staan om de zalm mooi rosé te houden van binnen.

  2. 2

    Maak de eieren garnituur. Kook de eieren hard. Pel ze en hak ze grof. Was de peterselie, droog het en hak de peterselie. Meng de gehakte eieren met de peterselie, de dragon en wat druppels olijfolie, zout en peper.

  3. 3

    Maak de groentengarnituur. Pel de uien en snij in ringen. Blancheer de snijbonen en splits de boon in tweeën. Snij de witlof. Bak de uien, de snijbonen en de witlof samen met 2 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Als het goed gaar is, passeer de groenten dan door een zeef zodat er geen olie overblijft. Smelt de salie-kruidenboter tot deze lichtbruin is. 

  4. 4

    Doe de zalm even in de oven op 120 graden voor 4 minuten. 

  5. 5

    Leg de warme groenten in het midden van de borden, leg de zalmmoot erop en de gehakte eieren er bovenop. Doe de gesmolten salie-kruidenboter er omheen. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!