4 minuten

Zeekaak burger

Culinair expert Alain Caron is in Katwijk om een bijzondere koek te proeven: de zeekaak. Dit scheepsbeschuit ging vroeger mee als rantsoen voor zeevaarders, omdat het lang houdbaar was aan boord. De vissers aten de harde koek, gedoopt in een kom thee. Bakkers Dik en Jaco Haasnoot bakken deze historische koek nog dagelijks. Alain zet hier natuurlijk graag zijn tanden in.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    zeekaken
  • 0,5 hart
    krulsla of ander sla
  • een paar druppels balsamico
  • 350 g
    Hollandse garnalen
  • 2
    avocado's
  • 1
    kleine rode ui
  • 150 g
    gerookt spek
  • 150 g
    verse witte kool
  • 100 g
    kimchi (gefermenteerd groenten)
  • 6 el
    mayonaise
  • 1
    mespunt paprikapoeder
  • 1 el
    mosterd
  • 1 el
    crème fraîche
  • 10
    blaadjes munt
  • peper
  • zout (indien mogelijk Fleur de sel uit Guérande)
  1. Neem het gerookt spek, fijn getrancheerd. Bak het spek vervolgens lichtbruin. Snij de rode ui fijn in halve ringen en snij de witte kool in fijne reepjes. Doe de rode ui erbij met de witte kool en bak alles 3 minuten. Doe er wat peper uit de molen bij en bewaar.

  2. Als het is afgekoeld, doe je er de kimchi bij. Meng het met de Hollandse garnalen en een klein beetje mayonaise. Proef en breng op smaak met zout en peper.

  3. Voor het maken van de saus snij je eerst de avocado’s in blokjes en hak je de blaadjes munt fijn. Meng de mayonaise met de crème fraîche, de mosterd, de paprikapoeder, de fijn gehakte blaadjes munt en de blokjes avocado.

  4. Snij de zeekaken in het midden open en smeer ze in met wat mayonaise. Doe er wat sla op en een paar druppels balsamico. Dan smeer je het mengsel van de garnalen en kool erop. Herhaal dit nog een keer en sluit af met de andere helft van de zeekaak. En voilà, een heerlijke zeekaak burger!

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.