Zeeuwse kikkererwt fetteh met aubergine
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
300 gkikkererwten (1 nacht geweekt)
-
1stevige aubergine
-
•zout
-
•milde olijfolie
-
2flatbreads (Arabisch platbrood, of 4 pitabroodjes)
-
•sumak en/of za’atar
-
50 gpijnboompitjes en/of pistachenootjes
-
4-6 elwitte tahina
-
½citroen
-
½ lTurkse yoghurt (3½ %)
-
2 elmaïzena
-
1 teentjeknoflook
-
Kook de geweekte kikkererwten in ruim water in ca. 45 minuten heel gaar.
-
Maak de aubergine schoon en snij in stukjes. Bestrooi met wat zout en dep droog met keukenpapier. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak hierin de aubergine rondom goudbruin. Laat op een bord met keukenpapier afkoelen.
-
Scheur de flatbreads in stukjes. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak het brood goudbruin en knapperig, bestrooi eventueel met wat zout en wat sumak en/of za’atar.
-
Bak in de hete olie de nootjes goudbruin, laat op een bord met keukenpapier afkoelen.
-
Giet de zachtgekookte kikkererwten af, bewaar wat hele kikkererwten en vijzel of pureer fijn tot een puree met 2-3 el tahina en een scheutje water, breng op smaak met wat citroensap en wat zout.
-
Verwarm de yoghurt met de maïzena en een scheutje tahina al roerende op laag vuur en pers het teentje knoflook erboven uit, breng op smaak met zout. Laat niet koken anders raakt het in de schift.
-
Verdeel wat van de kikkererwtenpuree over 4 kommetjes, verdeel de aubergine en het flatbread erover, schep er wat van de warme knoflookyoghurt op. Garneer met de achtergehouden kikkererwten, wat flatbread en de nootjes. Serveer met rauwkost en verse kruiden.
- Eet smakelijk!