Zoete sinaasappelcake met oranjebloesem
Onze chef-kok Rosah van Schendelen maakt een zoete sinaasappelcake met oranjebloesem. Een Grieks recept, waar de cake als 'Portokalopita' als dessert wordt geserveerd bij de koffie. De geur van sinaasappels doet Rosah denken aan haar vakantie in Marokko. Ze maakt het voor Eid al-Fitr met de familie Bakhcha uit Amsterdam, die we kennen van het KRO-NCRV programma Een Huis Vol.
Recept
Ingrediënten
-
Voor het beslag van de Portokalopita:4geraspte schil van sinaasappels
-
150 grietsuiker
-
150 ghoning
-
225 gvolle yoghurt
-
450 gfilodeeg
-
16 gbakpoeder
-
4eieren
-
275 gsinaasappelsap
-
1 tlvanille extract
-
300 mlolijfolie
-
•snufje zout
-
Voor de siroop:100 ghoning
-
1 eloranjebloesemwater
-
•snuf kaneel
-
•snuf zout
-
100 mlwater
-
2geraspte schil én sap van sinaasappels
-
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Snijd of scheur het filodeeg in kleinere stukken en laat ongeveer 30 minuten onafgedekt drogen. Je zal merken dat het filodeeg eerst zacht voelt, maar dat het na 30 minuten al wat breekbaarder wordt. Dat is goed.
-
Meng ondertussen alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en voeg tenslotte het filodeeg toe. Het beslag is best wel nat, maar dit komt tijdens het bakken helemaal goed.
-
Schenk het beslag in een hittebestendige kom en bak in 45 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Je kan testen of de cake gaar is door er een prikker in te duwen. Zodra deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
-
Voeg ondertussen alle ingrediënten voor de siroop in een pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en zet het vuur dan uit.
-
Prik met een prikker gaatjes in de cake en schenk hier de sinaasappelsiroop over. Door de siroop zal de cake zo heerlijk smeuïg worden. Het allerlekkerste is als je deze cake een dag van tevoren maakt.
- Geniet van je zelfgemaakte Portokalopita!