4 minuten

Zoete sinaasappelcake met oranjebloesem

Onze chef-kok Rosah van Schendelen maakt een zoete sinaasappelcake met oranjebloesem. Een Grieks recept, waar de cake als 'Portokalopita' als dessert wordt geserveerd bij de koffie. De geur van sinaasappels doet Rosah denken aan haar vakantie in Marokko. Ze maakt het voor Eid al-Fitr met de familie Bakhcha uit Amsterdam, die we kennen van het KRO-NCRV programma Een Huis Vol. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Ingrediënten

  • Voor het beslag van de Portokalopita:
    4
    geraspte schil van sinaasappels
  • 150 g
    rietsuiker
  • 150 g
    honing
  • 225 g
    volle yoghurt
  • 450 g
    filodeeg
  • 16 g
    bakpoeder
  • 4
    eieren
  • 275 g
    sinaasappelsap
  • 1 tl
    vanille extract
  • 300 ml
    olijfolie
  • snufje zout
  • Voor de siroop:
    100 g
    honing
  • 1 el
    oranjebloesemwater
  • snuf kaneel
  • snuf zout
  • 100 ml
    water
  • 2
    geraspte schil én sap van sinaasappels
  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Snijd of scheur het filodeeg in kleinere stukken en laat ongeveer 30 minuten onafgedekt drogen. Je zal merken dat het filodeeg eerst zacht voelt, maar dat het na 30 minuten al wat breekbaarder wordt. Dat is goed. 

  2. Meng ondertussen alle ingrediënten voor het cakebeslag in een kom en voeg tenslotte het filodeeg toe. Het beslag is best wel nat, maar dit komt tijdens het bakken helemaal goed. 

  3. Schenk het beslag in een hittebestendige kom en bak in 45 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Je kan testen of de cake gaar is door er een prikker in te duwen. Zodra deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. 

  4. Voeg ondertussen alle ingrediënten voor de siroop in een pan en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en zet het vuur dan uit. 

  5. Prik met een prikker gaatjes in de cake en schenk hier de sinaasappelsiroop over. Door de siroop zal de cake zo heerlijk smeuïg worden. Het allerlekkerste is als je deze cake een dag van tevoren maakt.

  6. Geniet van je zelfgemaakte Portokalopita!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.