Jarenlang zijn de opruimgoeroe's aan de macht en moeten we 'ontspullen', maar er is een nieuwere woontrend, waarbij je juist trots mag zijn op je verzamelingen en ze mag laten zien. De trend heet Cluttercore en staat voor een georganiseerde chaos.

Binnenkijken bij de pro

Iedereen mag je spullen zien en je wil ze dan ook mooi tentoonstellen. Interieurstylist Theo-Bert Pot kan dat natuurlijk als geen ander. Zo heeft hij heel veel vazen om te laten zien en is hij dol op zijn interieurboeken vol inspiratie. Dit laat hij allemaal zien in de mooie transparante kast of in het glazen eiland in de keuken. Theo-Bert past deze trend ook regelmatig toe bij de metamorfoses voor BinnensteBuiten. De verzamelingen van de bewoners worden door hem georganiseerd.

Prachtige verzamelingen bij Birgitta

Ontwerper Birgitta Gadellaa woont in een voormalige Amsterdamse kapsalon uit 1900 met een bijzonder verhaal. Elke ruimte weerspiegelt haar liefde voor kunst, fotografie en haar talent voor de meest creatieve DIY's.

Voormalige kapsalon - Birgitta Gadellaa

Georganiseerde chaos

We zien regelmatig de mooiste verzamelingen in de huizen bij BinnensteBuiten. Fotolijstjes, vazen, platenhoezen, speelgoed, kandelaars, alles komt voorbij. Als je zo'n verzameling netjes organiseert is het een trend met een naam: Cluttercore. Clutter staat voor rommel, ophoping, warboel en chaos. Cluttercore is een georganiseerde chaos. Het laat zien wie je bent, vertelt verhalen uit het verleden en geeft aan waar je blij van wordt. 

Een hele persoonlijke stijl

Zo ook bij Evita Copier in het Claraklooster in Den Bosch. 'Cluttercore is echt een mengelmoes van verschillende stijlen samengevoegd met veel persoonlijke kenmerken en herinneringen. Het is de tegenhanger van het minimalisme. We hebben zoveel persoonlijke elementen dat hier niemand anders had kunnen wonen.'

Zelfs een verzameling op het toilet

Cocky en Ben wonen in een oude touwfabriek in Oudewater. Ze houden er van om spullen uit te stallen die ze van de kinderen hebben gekregen of wat ze hebben gevonden in de kringloop. Zo zijn de schilderijen boven de eettafel allemaal met dezelfde opvallende kleuren, waardoor ze goed bij elkaar passen. En op het toilet is een verzameling schilderijen van Het meisje met de parel.

'Ik ben een echte verzameltante.'
Cocky Boere - bewoner oude touwfabriek in Oudewater

Liefde voor oranje

Van buiten lijkt de woning van Kor en Remaiko op een strakke loft. Van binnen is het juist een sensatie van kleur en bijzondere objecten. Met Remaiko's liefde voor oranje en Kor zijn passie voor opvallende items creëert het stel een persoonlijk en stijlvol interieur. Kijk je mee?

'Als ik in een winkel iets oranje zie, moet ik daar meteen op af.'
Remaiko Rijneveld - eigenaar kapsalon/haarstylist

Nostalgie en herinneringen

In Putten woont Nicole des Bouvrie in een oude koeienstal uit 1897. Samen met vriend Arne leeft ze in een interieur gevuld met nostalgie en herinneringen. Nicole is de dochter van de interieurontwerper Jan des Bouvrie, wiens nalatenschap in haar hele interieur aanwezig is.

Verzameling op Tomado rekken

In Sliedrecht kijk je bij Annemarie en Ruud je ogen uit! Zij hebben hun vintage verzameling tentoongesteld op prachtige Tomado wandrekken door het hele huis.

Tomado rekken - Foto: Sheena Schouwink
'We hebben een gezamenlijke liefde voor rommelmarkten. Die spullen moeten natuurlijk een mooie plek krijgen.'
Annemarie Wevers | Bewoner
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum