Het is weer de tijd van de pompoen! Lekker om te eten, maar je kan er meer mee. De lantaarn voor Halloween kennen we, maar wat dacht je van een pompoen beschilderen, gebruik hem als bloempot of maak er een knus herfst stukje van?

Aan de slag met je pompoen

Je holt de pompoen uit en maakt van het vruchtvlees een lekker soepje, rooster de pitten voor in je granola en bewaar de uitgeholde pompoen. 

  1. Dompel je uitgeholde pompoen onder in water met wat azijn en draai hem om zodat alle kanten in het water komen.
  2. Laat de pompoen daarna uitlekken en dep hem goed droog met een doek.
  3. Smeer de pompoen in met vaseline of zonnebloemolie. Zo wordt hij waterafstotend en gaat minder snel rotten.
  4. Zet je pompoen dan niet in de volle zon, maar op een donkere en koele plek zodat ze langer meegaan.
Ga niet snijden in de pompoen, maar beschilder hem. Zo blijft het langer goed!

Een kloddertje hier en een kloddertje daar

Beschilder je pompoen met natuurlijke/ecologische verf, extra leuk tijdens de grauwe dagen! Je kan ook nog biologisch afbreekbare glitter op je pompoen strooien om jouw kunstwerk nóg meer te laten stralen. Ideeën genoeg! Zet je gepimpte pompoenen bij elkaar in de woonkamer of voor de deur.

Steek een lichtje op

In deze donkere, vaak stormachtige dagen is het fijn om het gezellig te maken in huis door kaarsjes aan te steken. Maak van een kleine pompoen een waxinelichthouder. Steek een ronde uitsteekvorm in de pompoen, net zo vaak tot het vruchtvlees een beetje los komt. Snijd de uitgestoken vorm met een mesje los en schraap met een lepel de binnenkant leeg. Waxinelichtje erin en aansteken maar! 

In ieder potje past een plant

Van een pompoen kun je ook heel goed een plantenpotje maken. Natuurlijk is het niet eeuwig houdbaar, maar origineel is het wel. Hol de pompoen uit en vul de binnenkant met potaarde, zet er een plantje in en bedek de aarde eventueel met mos. Ook kun je de potaarde vervangen door oase en er een mooi herfststuk van maken met droogbloemen, eikels, kastanjes, bessentakjes en mooie gedroogde herfstbladeren. Op en top herfst!

Geschreven door
Femke de Wolf
Datum