Je wandelt door het bos en 'auw!' Je wordt geprikt! De pijn en jeuk maken brandnetels niet populair, maar wist je dat vlinders gek zijn op brandnetelbloempjes? En probeer zeker deze twee gemakkelijke DIY's voor brandnetelgier tegen luizen en brandnetelvoeding voor sterke planten in jouw tuin. Super nuttig plantje dus!

1. DIY: maak brandnetelgier tegen luizen

Last van luizen, vlooien of spintmijt op je plantjes? Er zijn recepten voor brandnetelgier of brandnetelextract. Milieu Centraal doet het zo:  

  • Pluk met je handschoenen 75 gram jonge brandnetelblaadjes;
  • meng dit met 1 liter drinkwater;
  • laat het vervolgens drie tot vier dagen trekken bij een temperatuur van 20°C;
  • verdun het middel eerst vijf keer voordat je het gebruikt en sproei het op de besmette planten.  

De tuinders van Velt houden het simpeler: zij plukken brandnetels, laten die 24 uur in een emmer water op een koele plek staan en gebruiken het dan tegen luizen. 

2. DIY: maak ook brandnetelvoeding voor sterke planten

Wist je dat planten, fruitbomen en bloemen in jouw tuin of op het balkon ook baat hebben bij brandnetelvoeding? Daar zit veel stikstof in en dat zorgt voor stevige planten met sterk blad, zegt onze duurzame tuinvrouw Anne Wieggers. Zij plukt de brandnetels het liefst in het voorjaar, maar het kan het hele jaar rond. Hoe je dat doet? Dat zie je hier in deze DIY-video! Dit heb je nodig: 

  • snoeischaar
  • handschoenen 
  • 2x emmertjes met een deksel   
  • water

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer plantenvoeding maken? Ga dan aan de slag met smeerwortel, dat kan vanaf mei en is dus een perfect klusje voor de zomer! Waarom wil je dit? Het zorgt ervoor dat je planten en bloemen uitbundiger gaan bloeien! Ook dat legt Anne uit in deze video.   

bomen planten

Aan de slag in de tuin

Zo plant je de juiste kruiden bij elkaar

Beginnen je (groene) handen te jeuken om in de tuin te werken? 

Dat wil ik zien!

3. Brandnetels in je soep of tortilla

Je kent brandnetels vast al wel als ingrediënt om thee of soep van te maken. Maar wist je dat je er nog veel meer mee kan in de keuken? Wat dacht je van het plantje verwerken in deze heerlijke tortilla met wilde kruiden van onze chef-kok Ramon Brugman.

4. Het plantje zorgt voor biodiversiteit in je tuin

Brandnetels trekken verschillende insecten aan, zoals dag- en nachtvlinders, wantsen, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen. Ze zijn van groot belang als voedselbron in de leefomgeving van deze bestuivers omdat het plantje stikstof bevat en zo dus bijdraagt aan de biodiversiteit in de omgeving. Dus het behouden van brandnetels in je tuin stimuleert een gezonde ecologische balans. 

5. Duurzaam gewas

Brandnetel is niet voor niets bekend als een onkruid, ze hebben namelijk niet veel verzorging nodig om flink te groeien. Maar dat heeft ook een groot voordeel: doordat ze snel groeien in verschillende bodemsoorten, kunnen ze makkelijk gekweekt worden zonder veel chemicaliën of kunstmest. Dit maakt ze een duurzaam gewas wat heel weinig impact heeft op het milieu. Zo kan je rustig er genoeg van plukken om te gebruiken voor je thee, tortilla of voeding voor je planten! De brandnetel is dus van alle markten thuis. 

Geschreven door
Veerle Bos
Datum