Stilstaan bij familiegeschiedenis
In de uitzending staat chef-kok Sharon de Miranda stil bij haar familiegeschiedenis. Onder haar voorouders bevinden zich zowel tot slaafgemaakten als een plantage-eigenaar. Ze bezoekt de Marron gemeenschap in het Surinaamse binnenland. De Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen die ooit onder dwang naar Surinaamse plantages zijn gebracht. Ze ontsnapten aan de slavernij door het binnenland, de jungle, in te vluchten. Sharon maakt samen met Marronvrouwen het traditionele gerecht Moksi Alesi, een gerecht dat is ontstaan in de slavernij en wordt gemaakt met kliekjes van vlees, vis en groente. Sharon de Miranda: 'Ik ben me meer en meer bewust van mijn eigen verleden en de verantwoordelijkheid om er iets mee te doen.'


Het leven op de plantage
Op plantage Bakkie laat de Nederlandse Marsha Mormon met haar man Bas Spek zien hoe het leven op de plantage was. Een plan dat ontstond nadat ze van haar opa hoorde dat ze een nazaat is van tot slaafgemaakten en erfgename is van een plantage-eigenaar. Toch wil Marsha niet in het verleden blijven hangen: 'We moeten weten waar we vandaan komen en we proberen daar wat moois uit te halen. Want we moeten door, we moeten verder.'
De geschiedenis van Het Hoekhuis
Historicus Xaviera Plet duikt voor BinnensteBuiten in de geschiedenis van Het Hoekhuis, één van de karakteristieke houten Surinaamse huizen die door plantage-eigenaren, rijke middenstanders en bestuurders werden bewoond. Het Hoekhuis werd in de jaren ’60 gerestaureerd en heeft nog interieurs uit de 19e en 20e eeuw.
