Van top-chefs tot innovatieve akkerbouwers en veehouders. Dit is onze top 10 met meest spraakmakende ontmoetingen met bijzondere mensen en hun ongelooflijke passie voor eten.

Unieke botanische gastronomie in Nijmegen

In Nijmegen gaat onze Alain langs bij chef Emile van der Staak. Wil je hier een tafeltje reserveren? Dan moet je maanden op de wachtlijst. De op planten gebaseerde keuken is uitgeroepen tot tweede beste groenterestaurant ter wereld met twee Michelin-sterren.

Bekijk de video

Passie voor Friese biologische bloemkolen

In Pietersbierum telen Loes en Kees biologische bloemkolen. Ze kennen de kooltjes van groot tot klein, dekken ze liefdevol af met bladeren en een aai over de bol. Daarom gaat onze Leon er direct langs om er romige winterse soep van te maken.  

Bekijk het recept

Velden vol koolzaad in Zuidwolde

De velden vol vrolijke koolzaadbloemetjes zijn meer dan alleen mooi. Hier in het Drentse Zuidwolde gaat akkerbouwer Geert helemaal voor koolzaadolie. Hij teelt het op duurzame wijze, bakt ermee en laat zijn trekkers erop rijden! Dat wilde onze Ramon wel eens zien.   

Bekijk de video

Dit kopje thee maakt de wereld wat mooier

Thee van (on)kruid die de Nederlandse biodiversiteit herstelt. Dat klinkt onze Nadia als muziek in de oren. Zij ontmoet de jonge ondernemers Daan en en Matthijs op de biologische boerderij van Joost waar het smakelijke onkruid in vol ornaat bloeit.

Bekijk de video

De kracht van Barbara's bouillon

Bouillon: onze oma’s wisten er nog raad mee, maar je eigen bouillon trekken: wie doet dat nog? Barbara en haar dochter Paulina geloven heilig in de kracht van een zelf getrokken botten-bouillon en laten chef Ramon zien hoe zij dat doen. 

Bekijk de video

Ambachtelijke tosti kaas met perenstroop

Chef Leon gaat stroop maken van zomerfruit. Dit keer niet in Zuid-Limburg waar dit een heus streekproduct is, maar in het Gelderse Wapenveld. Hier zet Erik de eeuwenoude ambacht voort en vandaag zijn de suikerperen uit zijn tuin aan de beurt.

Bekijk de video

Super groene pompoenen uit Ens

Culinair schrijver Nadia is in Ens in de Noordoostpolder en gaat langs bij biologisch-dynamisch groenteteler Joost. Hij groeit al zijn kolen en pompoenen op puur plantaardige mest. Een heel knap staaltje akkerbouw! 

Bekijk de video

Sharon is gek op Zuidland bataat

Deze komen niet van ver, maar groeien hier: zoete aardappels! Remco teelde al frambozen en bramen in Zuidland, maar wilde ook de bataat onder de knie krijgen. Een tropisch gewas dat zich nu helemaal thuisvoelt op zijn 2,5 hectare grond. Dat wil onze Sharon wel eens zien. 

Bekijk de video

Alain tussen de raapstelen

Culinair expert Alain is in de Achterhoek. Op de gemengde, biologische boerderij van Wim en Rieke waar prachtige, robuuste Limousin runderen rondbanjeren, maar Alain komt voor hun paradepaardjes: de raapsteeltjes en de bospeentjes. Dat wil hij wel eens proeven!

Bekijk de video

Deze kringloopkip kan alles!

In Swifterbant ziet chef-kok Sharon bijzondere kringloop kippetjes op het bedrijf van Johan en zijn moeder Annelien. De mest van de kippen wordt gebruikt op de akkers in de buurt en de afgekeurde gewassen belanden weer op het bord van de kip. Win-Win dus!  

Bekijk de video