BinnensteBuiten sluit het jaar af op Texel. Chef-kok Leon, sommelier Lendl en vogelaar Camilla staan stil bij een onstuimig jaar op het eiland waar horecaondernemers Joram en Valerie 2020 trotseerden. Na een dag vol culinaire ontdekkingen en vogelspotten toosten ze samen op het nieuwe jaar.

De enige wijngaard op de Wadden


Jan Jaap staat aan het roer van de enige wijngaard van de Waddeneilanden. Reden genoeg voor sommelier Lendl Mijnhijmer om een bezoek te brengen. Van de boot springt hij op de fiets naar de wijngaard, waar Jan Jaap ondanks het gure weer bezig is met snoeien van de takken: dat is nodig om in het voorjaar weer mooie bloei te krijgen.

Op zoek naar een uitdaging en omdat hij wijn gewoonweg lekker vindt, begon hij aan dit avontuur. In het warme proeflokaal laat Lendl de sauvignon gris zich welgevallen: 'Net een zoet zuurstokje'. In de fietstas neemt hij een flesje mee voor het diner dat Leon aan het bereiden is.

Met Valerie maakt Lendl als aperitief een alcoholvrije cocktail met dragon: The White Dragon.

Foto: Marjon Lukje
Foto: Marjon Lukje

Voor het oprapen


Leon logeert de avond voor Lendl en Camilla de boot nemen op het eiland bij collega-horecaondernemers Joram en Valerie. Als restauranteigenaren beleven ze een alles behalve makkelijk jaar, maar met positiviteit trotseren ze de tegenslagen die 2020 brengt.

Leon wil de smaken van het eiland vangen en daarom tuigt hij met Valerie in het wildplukmobiel naar de tuunwallen en de dijk, waar verse kruiden, zeewier en schelpdieren voor het grijpen liggen. 'Ik heb nog nooit zoveel schelpen bij elkaar gezien joh!', brengt een verraste Leon uit. Het emmertje zeevruchten is dan ook snel gevuld.

In de keuken bereidt Leon knapperige gevulde algenkokertjes met oesters en een garnering van eilandkruiden. Texel op een bordje.

Vogelaarsparadijs


Het is bijna stormachtig buiten, maar dat maakt op vogelaarsparadijs Texel weinig uit. Camilla heeft al snel een groep sneeuwgorzen in het vizier. De vogels overwinteren op het eiland en leven er van de zaden.

In de Sluftervallei kocht Camilla ooit haar eerste verrekijker. Vandaag spot ze in dit drassige gebied bonte strandlopers, kanoeten, en een veldleeuwerik. 'Ik heb denk ik nog nooit eerder van zo dichtbij een veldleeuwerik gezien.' Zo blijft de Nederlandse natuur verrassen.

2020 bracht veel vervelende, maar ook mooie veranderingen. Nederlanders gingen massaal wandelen en vogelcursussen volgen. Camilla hoopt dat de aandacht voor vogels in 2021 blijft.

 

 

 

 

Foto: Marjon Lukje

Eindejaarsbezinning op Texel

Benieuwd hoe Leons diner is gevallen? Dat zie je in de uitzending van 30 december.

Bekijk de uitzending

Bekijk de video