Een gerecht waar iedereen vrolijk van wordt: dumplings! Kleine deegpakketjes uit de Aziatische keuken, vaak gevuld met garnalen, kip, varkensvlees of groentes. Dit is wat je er zeker over moet weten (en maak ze ook eens zelf!)

Waar komen ze vandaan?

Dumplings komen oorspronkelijk uit China en worden in het Mandarijn jiaozi genoemd. In veel Aziatische landen worden dumplings gegeten als bijgerecht of als hoofdmaaltijd, maar ook als ontbijt. Met het Chinese nieuwjaar komen families samen om zelf dumplings te maken. Het samen dumplings vouwen wordt als toppunt van Chinese gezelligheid ervaren. Door ze daarna ook samen lekker op te eten laten Chinezen zien dat ze elkaar geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar toewensen. 

Samen dumplings vouwen is het toppunt van Chinese gezelligheid

Potstickers!

Een variant op de dumplings zijn potstickers. In Nederland zijn ze niet zo bekend, maar in de rest van de wereld en dan met name Noord-Amerika en Azië kan je er niet omheen! Het verhaal doet de ronde dat potstickers zijn ontstaan toen een Chinese chef traditionele dumplings in een wok wilde bereiden. Toen hij even wegliep, verdampte het water waardoor de dumplings aan de pan gingen kleven en plotseling heel knapperig werden. Zie daar: de potsticker. Letterlijk betekent dat dan ook ‘aan de wok vastgeplakt’.

Tafel vol met dimsum

Dimsum is een verzameling van gefrituurde of gestoomde hapjes. Vaak zitten er verschillende soorten dumplings bij, maar het kan eigenlijk van alles zijn! Van pasteitjes tot loempia’s of deze Japanse gyoza’s die onze chef Ramon Brugman maakte. Zijn collega-chef Sharon de Miranda pakte eerder al uit; zij maakte wontons met gamba's en kip en deze smakelijke Japanse hartige pannenkoekjes

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum