Een uitdrukking die misschien niet iedereen meer kent: het zal me een biet wezen! Dat zeg je als je wil zeggen dat het je niets kan schelen. Ook de biet, de groente, zijn we een beetje vergeten. Onterecht! De veelzijdigheid en kracht van deze rode knol, als bijvoorbeeld vleesvervanger, wordt onderschat.

Rode bieten zitten boordevol belangrijke vitaminen en mineralen als magnesium, kalium en foliumzuur. Ook is de biet rijk aan vezels en antioxidanten. Ze zijn makkelijk te bereiden en als je geen zin hebt in rode vingers, dan koop je ze gekookt en vacuüm verpakt, in de winkel. Als je ze vers koopt, kan je het beste jonge rode bieten zoeken met de blaadjes er nog aan en handschoentjes aandoen voor het schillen. En natuurlijk zijn er veel meer recepten te vinden dan alleen de rode bieten salade! Kijk maar. 

Bietje Frans

De aardse smaak, stevige bite en fris karakter van de biet maakt deze groente uitermate geschikt voor Alain's gerecht. 

Bekijk de video

Frisse biet

Een kleurexplosie op je bord, deze serenade aan de biet met frisse citrus tonen. De Italiaanse zachte burrata kaas maakt het tot een smakelijke geheel. 

Bekijk het recept

Oer-Hollands

De biet is oer-Hollands, want al in de zestiende-eeuw werden rode bietjes hier al geteeld. De bietensalade is dan ook een oude Nederlandse traditie. Oorspronkelijk kwam de wilde biet (of strandbiet) voor rond de Middellandse Zee, de kusten van West-Europa tot in Indië. Met de Romeinen kwam de ronde rode biet naar Europa. Zijn Latijnse naam is Beta Vulgaris. Wij noemen hem ook wel rode kroot of beetroot.

De rode kleur dankt hij aan natuurlijke kleurstof betanine of bietenrood

Zelf telen!

De biet is een sterke groente, omdat je voor de teelt niet veel nodig hebt. Zonder bestrijdingsmiddelen in goede grond, groeit hij al het ware vanzelf. De sterke biet heeft weinig last van de warmte en van ziektes. Ze kunnen vanaf half maart worden gezaaid en na zo’n drie maanden zijn de bietjes van mei tot en met november te oogsten. Voor wie bieten in de winter wil eten, is er de winterbiet. Dat zijn de grotere exemplaren die bewaard worden. Net zo lekker en rijk aan vitaminen en mineralen.

Duurzame bietenburger

In de teelt is de biet dus duurzaam, maar vaak wordt vergeten dat deze groente in het gebruik ook heel duurzaam is. Je hoeft niets weg te gooien van deze rode kanjer. Je kan de knol gebruiken voor salades, sappen en soepen, maar ook de bladeren zijn heerlijk om te verwerken. In de soep, een gezonde smoothie of in een salade. En wat dacht je van stamppot met de stengels? Sowieso een aanrader als je de rode biet wil inzetten als vleesvervanger is de vega-bieten-burger van onze chef-kok Ramon Brugman.