Wat is er lekkerder dan een mosselpannetje in witte wijn? Een rauwe mossel gelijk vanuit de zee in je mond! Vroeger een armeluis oester, maar de rauwe mossel is volgens connaisseurs du moment een echte delicatesse! Lekker lokaal en bomvol smaak, maar hoe eet je ze? BinnensteBuiten heeft het perfecte recept!

Brussels icoon

Moules parquées, oftewel geparkeerde mosselen zijn van oudsher Vlaamse kermiskost. Het kostte niks en ze waren makkelijk te krijgen. Ook opende het mosselseizoen tegelijk met de start van de Brusselse kermis in juli. Al gauw waren rauwe mosselen een icoon in Brussel. Iedereen kon rauwe mosselen eten, ze stonden bekend als 'de oesters van de armen'. Gevangen uit de zee, opengemaakt en helemaal rauw naar binnen geslurpt. 

Mosselseizoen

Vanaf juli zijn de eerste mosselen te krijgen. Het seizoen loopt door tot april. Als ezelsbruggetje werd gezegd dat mosselen te halen waren als de 'r' in de maand zat. Tegenwoordig hoeven ons daar niet meer aan te houden. Dankzij beter gekoeld vervoer kunnen we langer genieten van de mossel. Nu zeggen we de 'r' in het seizoen: in de zomer, herfst en winter.

Gevangen uit de zee, opengemaakt en helemaal rauw gegeten

Hoe eet je rauwe mosselen?

Mosselen kunnen op veel manieren worden bereid. Klassiek worden ze gemaakt met witte wijn en groenten. Rauwe mosselen hebben geen bereiding nodig, de frisse, zilte smaak is al voldoende. Je maakt ze, net als een oester, met een mesje open. Duw het schelpje een beetje open en ga met je mes op zoek naar het spiertje van de mossel. Snijd vervolgens het spiertje los zodat je mossel los in de schelp komt te liggen. Serveer ze met een beetje peper en citroen. Het is even zoeken hoe het werkt, maar oefening baart kunst. Onze chef Leon Mazairac laat zien hoe je de verse mossel opent en serveert. Ga jij het ook proberen? 

Leon bij de zuiderburen

Benieuwd naar meer Vlaamse delicatessen? In de serie Leon bij de zuiderburen laat onze chef Leon Mazairac ons kennismaken met verschillende streekgerechten uit de Belgische keuken.

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/passie-voor-eten/leon-bij-de-zuiderburen
Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum