
3x lekkere amuses met komkommer
Onze kok Jetske maakt een knapperig bakje van filodeeg met tahin crème, sesam en komkommer, een komkommer-dille shrub met prik water (of een scheutje cava) en komkommer snacks met een opgeklopte feta-dip en crispy chili olie.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 8-
Voor de crispy filodeeg bakjes met opgeklopte tahin en komkommer:5 vellenfilodeeg (voor 8 á 9 bakjes)
-
2 elgesmolten roomboter
-
•een snufje zeezout
-
Voor de tahin crème:5 elsushi azijn
-
5 elgoede kwaliteit vloeibare tahin
-
2 elsojasaus
-
1/2 tlmiso
-
•paar el water
-
Voor de komkommervulling:1komkommer
-
4 elsushi azijn
-
•gochugaru of pul Biber
-
•sesamzaadjes
-
•Optioneel: eetbare bloemen of tuinkers
-
Benodigdheden:•steekring en een cup cake bakvorm
-
Voor de komkommer-dille shrub:1komkommer
-
100 mlwater
-
Voor de dille siroop:250 mlwater
-
175 grsuiker
-
15 grdille
-
300 mlprik water
-
Voor het komkommer snackje met opgeklopte feta crème:1/2komkommer
-
100 grfeta
-
•crispy chili olie
-
•Paar plukjes dille
-
Begin met het filodeeg bakje. Laat de filodeeg vellen 10 minuten ontdooien voordat je begint, maar wacht niet langer, want dan plakken ze aan elkaar. Bestrijk 1 vel met gesmolten roomboter en strooi er wat zeezout over. Plak het andere vel erop en steek met ring er rondjes uit. Stop de rondjes in een ingevette bakvorm. Bak ze op 180 graden in ongeveer 4 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat even afkoelen.
-
Maak nu de opgeklopte tahin crème. Doe de tahin, sojasaus, 5 el sushi azijn, miso en water in een staafmix beker en gebruik de staafmixer to je een lobbige massa hebt. Doe het in een spuitzakje.
-
Maak nu de komkommer vulling. Was en snijd de komkommer en haal de zaadjes eruit. Snijd in mooie blokjes en doe in een kommetje. Meng de komkommerblokjes met 4 el sushi azijn, peper en zout. Spuit nu een beetje tahin crème in elk filodeeg bakje en leg daar 2 el komkommerstukjes op. Garneer met beetje gochugaru, sesamzaadjes en evtueel een mooi bloemetje of tuinkers.
-
Ga nu verder met het maken van het komkommer sap (300 gr komkommer levert ongeveer 200 ml sap op). Doe de komkommer met klein scheutje water in de blender om het fijn te malen. Haal het sap door een bolzeef met een kaasdoek. Bewaar de sap apart en ga verder met de dille siroop.
-
Verwarm de suiker en het water rustig in een steelpannetje tot de suiker helemaal is opgelost. Dan haal je het pannetje van het fornuis en laat je het suikerwater afkoelen. Was de dille en snijd fijn. Doe het suikerwater met de dille in de blender en draai fijn. Dan ga je zo'n 75 ml komkommer sap én 75 ml dille siroop mengen en voeg nu ook 30 ml appelazijn (=2 el) toe. Je kan dit prima één dag van te voren maken en in de koelkast zetten, zodat alle smaken goed kunnen mengen. Vlak voor het opdienen meng je dit met een beetje koud prikwater, tonic of een alcoholisch drankje zoals gin of cava.
-
Dan nu het snackje. Snijd de komkommer in dikke plakken. Doe de feta in een staafmixer beker. Een beetje water erbij, afhankelijk van de feta die je gebruikt. Met staafmixer de feta fijn draaien en stop het mengsel in een spuitzakje. Spuit een beetje feta crème op een komkommerschijfje en top af met beetje chilicrisp en takje dille.
- Geniet van je komkommer hapjes en drankje !
