De amuses van Ramon

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal! Ramon bijt het spits af en maakt vier heerlijke amuses; een soepje, een krabsalade, een rosbief en krokante geitenkaas balletjes. Welke wijn je drink bij de amuses? Dat vind je hier: bit.ly/wijntips1

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Kerst krab
    100 gr
    krabvlees
  • 1 el
    mayonaise
  • 5
    blaadjes basilicum
  • 1
    citroen
  • peper en zout
  • 1
    stronkje witlof
  • 1
    granny smith appel
  • 100 ml
    azijn
  • 300 ml
    olie
  • 1 tl
    mosterd
  • 1 el
    honing
  • 2
    plakken zuurdesem brood
  • olijfolie
  • Bospaddenstoelensoep
    200 ml
    groentebouillon
  • 3
    gedroogde eekhoorntjesbrood
  • 200 gr
    diverse paddenstoelen
  • 200 ml
    room
  • dragon
  • crème fraîche
  • Balletjes van geitenkaas
    200 gr
    zachte geitenkaas
  • 200 gr
    hazelnoten
  • 50 gr
    dadels
  • Rosbief met truffelmayonaise
    8
    plakjes rosbief
  • rucola
  • Parmezaan
  • pijnboompitten
  • 2 el
    mayonaise
  • 1 tl
    truffeltapenade
  • azijn
  • 2 el
    vinaigrette
  1. Het recept voor de lepel met salade van krab, witlofblaadjes en groene appel​. Snij het krab vlees fijn. 

  2. Meng de krab met de mayonaise en de fijn gesneden basilicum. Knijp een halve citroen uit en meng alles goed door elkaar. 

  3. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

  4. Leg de plakken zuurdesem brood op een bakplaat en druppel er wat olijfolie overheen. Breng op smaak met zout en peper. Bak ze in de oven op 160 graden ongeveer 6 a 8 minuten.

  5. Maak het gerecht op met witlofblaadjes, gesneden appel en zuurdesem brood. 

  6. Het recept voor de balletjes van geitenkaas. Rooster de hazelnoten in de oven. 

  7. Haal de hazelnoten uit de oven en hak ze daarna fijn.

  8. Snij de dadels fijn en meng deze door de geitenkaas. 

  9. Verdeel het mengsel van dadels en geitenkaas in gelijke stukken en rol hier balletjes van. 

  10. Rol de bolletjes door de krokante hazelnootjes.

  11. Het recept voor de rosbief met truffelmayonaise. Snij de rucola een beetje fijn. 

  12. Rooster de pijnboompitten. 

  13. Leg twee plakjes rosbief kruislings over elkaar heen. 

  14. Maak een beetje rucola aan met vinaigrette. Leg dit op de plakjes rosbief en vouw ze dicht.

  15. Leg het geheel op een lepel of een bordje. 

  16. Meng de truffeltapenade met de mayonaise en een klein beetje zout en een druppel azijn.

  17. Spuit een mooi bolletje op de rosbief. Rasp een beetje parmezaan er over heen en maak af met de pijnboompitjes.

  18. Het recept voor de paddenstoelensoep. Zet de groentebouillon op met de gedroogde eekhoorntjes brood en breng het zachtjes aan de kook.

  19. Laat 10 minuten trekken. 

  20. Maak de paddenstoelen schoon en bak deze hard aan in een beetje olijfolie.

  21. Haal de gedroogde paddenstoelen uit de bouillon en voeg de gebakken paddenstoelen toe. Pureer met de staafmixer. 

  22. Voeg de room toe en breng aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. 

  23. Snij de kruiden fijn. 

  24. Doe de kruiden in een glaasje samen met een lepeltje crème fraîche en giet de soep eroverheen. 

  25. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.