Alain maakt heerlijke oesters uit Yerseke
Alain maakt twee recepten met Zeeuwse oesters. Zowel koud als warm kan deze heerlijke delicatesse bereid worden. Alain laat je zien op welke manieren.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de oesters in vinaigrette24Zeeuwse (creuses) oesters
-
6sjalotjes
-
8 elrode wijnazijn
-
•zout en peper
-
1citroen
-
Voor de Aziatische warme oesters24Zeeuwse (creuses) oesters
-
2 elfijn gesneden venkel
-
1/2witlof fijngesneden
-
2 elfijn gesneden sjalotjes
-
1fijngehakte teen knoflook
-
10blaadjes verse munt fijngesneden
-
10blaadjes verse platte peterselie fijngesneden
-
10blaadjes waterkers fijngesneden
-
1 elbalsamico
-
1 elolijfolie
-
1 elsojasaus
-
We beginnen met de oesters met vinaigrette. Maak de sjalotjes schoon en snipper ze heel fijn.
-
Maak een Franse vinaigrette. Meng de gesnipperde sjalotjes met de rode wijnazijn en laat het minimaal een half uur marineren.
-
Snijd de citroen in kleine partjes.
-
Maak de oesters ‘a la minute’ open. Serveer deze met de Franse vinaigrette, een partje citroen en wat peper en zout. Serveer het eventueel met een stokbrood met boter.
-
Voor de warme oesters verwarm je de oven voor op 180 graden of je zet een pan klaar op laag vuur.
-
Om een vinaigrette te maken, meng je de fijngesneden knoflook, sjalotjes, witlof, venkel, munt, waterkers, peterselie met de olijfolie, balsamicoazijn, sojasaus en wat peper.
-
Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng alles goed. Breng op smaak met wat peper.
-
Open de oesters, haal de inhoud eruit en doe deze in een bakje. Leg de lege oesters op een plateau met wat aluminiumolie of zet ze in de pan. Leg het zo neer dat de oesters goed recht blijven staan.
-
Doe wat van de vinaigrette in de lege schelpen en leg daarop de rauwe oester.
-
Verwarm ze voor ongeveer drie à vier minuten in de oven of in de pan met deksel en serveer ze direct.
- Geniet van je koude of warme Zeeuwse oester!!