7 minuten

Kip met oesters en warme minigroenten

Culinair expert Alain Caron is in Nijmegen in het kookatelier van culinair historica Manon Henzen. Manon weet álles over koken door de eeuwen heen. Met een negentiende-eeuwse menukaart van Kasteel Biljoen in de hand, klopt hij bij haar aan en maken ze samen een mooi historisch gerecht.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
 • 4
  oesters (type Gillardeau)
 • 8 grote
  blaadjes wilde spinazie (gewassen en zonder steel)
 • 4
  biologische kipfilets
 • 1 l
  kippenbouillon
 • 0,25 l
  room
 • 8
  zilveruitjes (gepeld)
 • 8
  mini-bospeentjes (gewassen en geschild)
 • 8
  mini knolrapen (gewassen en geschild)
 • 8
  mini bietjes (gewassen en geschild)
 • 1 kleine
  knolselderij
 • 150 g
  boter
 • 100 g
  truffeltapenade
 1. Begin met het bereiden van de mini-groenten. Snijd uit de kleine knolselderij plakjes van drie millimeter en steek hier minimaal twaalf vormpjes uit met een steker (kan een hartje, sterretje of rondje zijn).

 2. Breng de kippenbouillon aan de kook en blancheer de groentes apart, al dente (zacht met een kleine bite). De bietjes doe je als laatste. Als ze gaar zijn, bewaar ze.  Bewaar de bouillon in de pan. Dit heb je straks nodig voor de saus.

 3. Doe vervolgens 40 gram boter in een bakpan en bak de geblancheerde groentes met wat zout en peper voor ca twee minuten. Ze mogen niet bruin worden, maar gaan wel mooi glanzen. Bewaar de groentes op een bordje zonder boterjus.

 4. Ga verder met de bereiding van de kip. Bak de kipfilet in dezelfde pan, waarin je de mini-groenten hebt gebakken, dus je gebruikt de boterjus. Bak de filets drie min aan beide kanten en doe ze vervolgens tien min in de oven op 160 graden. Bewaar op een bord.

 5. Ga verder met het maken van de saus. Meng de room en de kippenbouillon en laat het inkoken tot een saus, tot honingdikte. Doe daarna de truffeltapenade erbij en laat nog een minuut koken. Bewaar.  

 6. Open de oesters en haal het vlees eruit. Leg op keukenpapier. Was de onderkant van de oesterschelp (waar het vlees zat), droog ze en bewaar.

 7. Bak de spinazie met een beetje boter, zout en peper en laat rusten op keukenpapier. Als de spinazie is afgekoeld, vul je de lege oesterschelp met de spinazie. Leg er een verse oester op en doe ze twee min in een voorverwarmde oven op 180 graden.

 8. Warm de saus weer op en roer de rest van de boter er doorheen. Breng op smaak met zout en peper.

 9. Leg een beetje zeezout op een klein bordje, zodat de oesters kunnen staan. Een bordje per persoon. Leg de oesters erop, warm dan alles op in de oven in twee tot vier minuten.

 10. Leg de kipfilet op het bord en doe de saus erop. De saus moet over de hele kip, dat noemen we ‘naperen’. Leg de warme mini-groenten er netjes naast.

 11. Doe de rest van de saus op de oesters en serveer alles direct en warm.

 12. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.