Amuses kerstdiner
In de week voor Kerst maken de chefs van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. De gangen zijn ook los te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal. Ramon bijt het spits af en maakt drie heerlijke amuses: een lolly met zalm, sesam en wasabi, kaassoesjes met gorgonzolacrème en walnoten én een glaasje met crème van aardappel en Hollandse garnalen en aardappelcrunch, feestelijker wordt 't niet.
Recept
Ingrediënten
-
Zalmlolly•Prikkertjes
-
15 gverse zalmfilet
-
•sesamzaad
-
•Wasabi
-
100 mlmayonaise
-
2radijsjes
-
Kookvocht100 mlsojasaus
-
50 mlgembersiroop
-
2 elchilisaus
-
Kaassoesjes100 mlwater
-
100 mlmelk
-
100 gboter
-
100 gbloem
-
4eieren
-
100 ggeraspte kaas
-
1/2tl zout
-
Gorgonzolacrème100 ggorgonzola
-
150 groomkaas
-
2 elcrème-fraîche
-
•snufje zout
-
•walnoten
-
Crème van aardappel en Hollandse garnalen4kruimige aardappels
-
1 elcrème-fraîche
-
•1/2 bos dille
-
•100 g Hollandse garnalen
-
5stengels bieslook
-
•olijfolie
-
Begin met de zalmlolly's. Haal de huid van de zalmfilet af een snij de zalm in blokjes.
-
Doe alle ingrediënten van het kookvocht in een pannetje en breng aan de kook. Doe de zalm erin en zet het vuur uit.
-
Laat de blokjes zalm hier een minuut in liggen. Haal de zalmblokjes er daarna uit en laat ze uitlekken.
-
Bestrooi de zalm met sesamzaad. Zet een prikkertje in elk blokje en zet ze op een bord.
-
Meng voor de decoratie wat wasabi met mayonaise. Spuit hiermee een bolletje op de zalmlolly's.
-
Snij de radijsjes in dunne plakjes en decoreer de zalmlolly's hiermee.
-
Maak nu de kaassoesjes. Doe het water, melk en de boter in een pan en breng dit aan de kook. Doe dan de bloem erbij en roer glad. Blijf verwarmen tot er een bal ontstaat.
-
Laat het beslag iets afkoelen en roer er één voor één de eieren door. Voeg de kaas toe en het zout. Roer glad.
-
Doe het beslag in een spuitzak en spuit kleine balletjes op een bakplaat met bakpapier. Bak de soesjes ongeveer 18 minuten op 220 graden.
-
Draai voor de gorgonzalacrème de gorgonzola glad in een keukenmachine. Voeg de roomkaas en de crème-fraîche toe. Breng op smaak met zout en peper.
-
Doe de crème in een spuitzak en vul de soesjes. Spuit een klein bolletje boven op de soesjes en decoreer met een halve walnoot.
-
Schil nu de aardappels. Kook er drie gaar en pureer deze.
-
De andere aardappel snij je in zo klein mogelijke blokjes. Spoel de blokjes schoon onder de kraan en dep ze droog.
-
Bak ze in een laagje olijfolie tot ze helemaal krokant zijn. Laat ze dan goed uitlekken en breng op smaak met zout en peper.
-
Meng voor de aardappelcrème de puree met crème-fraîche en fijngesneden dille. Breng op smaak met zout en peper.
-
Doe de aardappelcrème in een spuitzak en spuit in het glaasje.
-
Snij de bieslook fijn en meng met de garnalen. Doe er wat olijfolie en zout en peper bij. Doe een schepje op de aardappelcrème.
-
Strooi daar de krokante aardappeltjes overheen en decoreer met een paar mooie takjes frisée sla.
- Eet smakelijk!