Bietjes à la Alain

culinair expert
Alain Caron
Bietjes recept
3 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
12 personen
Alain Caron is in Zeewolde, waar hij gaat kijken bij een oer-Hollandse groente: de rode biet. De rode biet is niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken, maar toch laten veel jonge mensen de biet links liggen. Het bereiden geeft veel rommel in de keuken en de groente heeft een oubollig imago. Ten onrechte, volgens Greta Schrenk, die de biet nieuw leven wil inblazen. 'Het is zo'n mooi, Nederlands product. Biologisch, lokaal geteeld én een uitstekende vleesvervanger.'
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 80 g
    verse, rode kersen zonder pitjes
  • 12
    zwarte olijven in olie zonder pitjes
  • 1
    grote grapefruit
  • 200 g
    gekookte rode bietjes
  • 3 stronkjes
    roodlof
  • 1 dl
    puree van rode kersen (te koop in delicatessenzaak)
  • 4 takjes
    dille
  • 2
    grote uien
  • 16
    kleine bietjes blad
  • 2
    kleine sjalotjes
  • 2 el
    pitjes granaatappel
  • 1
    kleine mozzarella
  • 4 el
    olijfolie
  • 1 el
    amandelpoeder
  • 1 el
    balsamico
  • het blad van 2 eetbare bloemen

Bereiding

  1. 1

    Snij een grapefruit doormidden en haal het vruchtvlees met een lepeltje eruit. Vind je de vliesjes geen bezwaar, dan kun je 'm ook in parten delen en in blokjes snijden.

  2. 2

    Pluk het blad van de 3 roodlofstronken.

  3. 3

    Maak de uiencompote. Pel de uien en snij deze fijn. Laat ze langzaam koken in 4 el olijfolie met een beetje suiker, zout en peper. Het moet eruitzien als een compote. Als het klaar is, doe je de uien door een zeef en bewaar de olie en het sap dat eruit komt. En natuurlijk bewaar je de uien ook. 

  4. 4

    Laat de mozzarella marineren in de kersenpuree of sap (als het maar dik is).

  5. 5

    Snij de gekookte bietjes in blokjes. Meng de bietenblokjes met de uiencompote en de kersenpuree. 

  6. 6

    Snij de sjalotjes in plakjes en meng met wat zout en peper.

  7. 7

    Presentatie

    Leg als eerste op het midden van de borden het mengsel van de bietenblokjes met de uiencompote. Leg vervolgens hier en daar de gesneden sjalotjes. Leg dan de kersen en de blokjes grapefruit erop. 

  8. 8

    Snij de mozzarella in 4 stukken. Leg 1 stuk midden op het bord. Leg wat blad van de rood witlof verspreid over het bord, net als het blad van de bietjes. Bestrooi met plukjes dille. Doe de uienolie er omheen met de granaatappelpitjes. Bestrooi met amandelnootjes en nog wat zout en peper. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!