Biryani met kip, saffraan en frisse yoghurtsaus
Biryani is een Indiaas rijstgerecht met kruiden, kip en saffraan. Chef-kok Ramon Brugman serveert het met raita (een saus met yoghurt en verse kruiden), een frisse salade en knapperige papadums. Perfect voor de koude maanden!
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de biryani:5 stukskipdijfilet
-
300 grbasmatirijst
-
3 elGriekse yoghurt
-
4tomaten
-
2uien
-
3 tenenknoflook
-
3 cmgember
-
2 eltomatenpuree
-
1 bosverse munt
-
1 bosverse koriander
-
2 tlgaram masala
-
3 peultjeskardemom
-
2 tlkomijnzaad
-
1rode peper
-
1 tlkorianderpoeder
-
1 tlkurkuma
-
1 pakpapadums
-
3 tlgerookte paprikapoeder
-
Voor het saffraanmengsel:1 buisjesaffraan
-
•zout
-
100 mlkokend water
-
Voor de raita:4 elGriekse yoghurt
-
1 cmgember
-
1 handjemunt
-
1 halverode peper
-
Voor de salade:1 halvekomkommer
-
2tomaten
-
1rode ui
-
1 halverode peper
-
1 tlkomijn
-
1/2 elsuiker
-
1 handjemunt
-
1citroen
-
Snijd de kip in stukken en marineer in de yoghurt, de specerijen en een beetje zout. Roer goed door elkaar en zet de kip minimaal 10 min weg.
-
Was de rijst en laat 30 min weken in koud water. Giet de rijst af en doe deze in een pan met 750 ml water en wat zout. Breng aan de kook met de deksel op de pan.
-
Als de rijst kookt laat je het 10 min zachtjes koken. Laat de deksel op de pan en laat de rijst 10 min staan. Maak de rijst los met een vork.
-
Snijd de uien in ringen, hak de knoflook fijn en rasp de gember. Doe wat olie in de pan en fruit de kardemom en komijn twee min aan. Voeg de uien, knoflook en gember toe en bak aan.
-
Snijd de tomaten in blokjes en voeg met de gesneden rode peper toe. Laat dit even aanbakken en voeg dan de tomatenpuree toe.
-
Voeg het korianderpoeder toe en breng op smaak met zout. Doe de kip in de pan en bak het gaar.
-
Voeg de saffraan toe aan wat heet water en laat staan. Hak de munt en koriander en meng door elkaar.
-
Verdeel de rijst over de kip in de pan. Doe daar de helft van het saffraanwater overheen. Strooi de helft van de gehakte kruiden en de garam masala er overheen.
-
Zet nu het vuur zachtjes aan. Laat de deksel op de pan. Laat het 10 min op een zacht vuurtje garen.
-
Ga verder met de raita. Hak de munt en de peper fijn. Rasp de gember en meng alles met de yoghurt.
-
Ga verder met de salade. Snijd de tomaten, komkommer en ui en blokjes. Snij de peper in ringen en voeg bij elkaar. Knijp de citroen er op uit en voeg de suiker, komijn en munt toe. Breng op smaak met wat zout.
-
Schep de biryani zonder te mengen op een bord. Serveer met de raita, salade en papadums. Eet smakelijk!
- Geniet van je biryani!