7 minuten

Indiase dahl met pappadums, rijst en een yoghurtsaus

Deze Indiase dahl met linzen is een perfect herfstgerecht! Onze Kok Jetske van den Elsen maakt het op smaak met tarka; een heerlijk geurende kruidenolie én raita; een frisse yoghurtsaus met komkommer en tomaat. Serveer met rijst en knapperige pappadums en je kan aan tafel. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 4
+
  • Voor de dahl:
    150 gr
    oranje linzen
  • halve
    groene peper
  • 1/2 tl
    kurkuma
  • 1/2 tl
    gemalen komijn
  • 2 tenen
    knoflook
  • 4
    pappadums
  • 1
    grote sjalot
  • 1 cm
    gember
  • 1/2 tl
    zout
  • 450 ml
    water
  • 1 el
    zonnebloemolie
  • Voor de rijst:
    2 kopjes
    basmatirijst
  • 3 kopjes
    water
  • 1 tl
    zout
  • Voor de raita:
    200 gr
    Griekse yoghurt
  • 1 halve
    komkommer
  • 1
    tomaat
  • 1 handje
    koriander
  • 1 handje
    munt
  • komijn
  • zout en peper
  • citroensap
  • Voor de tarka:
    2 el
    neutrale olie
  • 2 el
    ghee
  • 3 tenen
    knoflook
  • 2 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    mosterdzaad
  • 10-15
    verse currybladeren (of 1 tl garam masala)
  • 1 handje
    koriander
  • 1/2 tl
    gochugaru of een kleine snuf gewone chilivlokken
  1. Begin met de dahl. Rasp de gember en de knoflook. Snijd de peper en de sjalot.

  2. Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de sjalot aan. Voeg de knoflook, gember en de groene peper toe.

  3. Laat dit even aanfruiten en voeg dan de kurkuma, komijn en zout toe, gevolgd door de linzen.

  4. Zet dit onder water met 450 ml water en laat 35 min koken met de deksel op de pan. Roer af en toe door en als het nodig is, af en toe wat water toevoegen. Het moet een smeuïg geheel worden, maar geen soep. 

  5. Spoel de rijst goed af en voeg het samen met drie kopjes water en een snufje zout toe aan een pan. Breng dit aan de kook en laat dan 12 minuten zachtjes koken.

  6. Ga verder met de raita. Snijd de komkommer en tomaat in kleine blokjes. Hak de munt en koriander fijn.

  7. Meng de komkommer, tomaat, munt en koriander met de yoghurt en breng op smaak met de gemalen komijn, peper, zout en citroensap. Schep alles goed door.

  8. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm de pan goed en voeg de olie en de ghee toe.

  9. Rits de currybladeren van de stengel en voeg dit samen met het komijn- en mosterzaad toe aan de pan. Voeg de knoflook, garam masala (en eventueel chilivlokken) toe. 

  10. Doe de dahl, rijst en raita in kommetjes en garneer met de tarka en koriander. Serveer met pappadum. Eet smakelijk!

  11. Geniet van je Indiase dahl!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske