Indiase dahl met pappadums, rijst en een yoghurtsaus
Deze Indiase dahl met linzen is een perfect herfstgerecht! Onze Kok Jetske van den Elsen maakt het op smaak met tarka; een heerlijk geurende kruidenolie én raita; een frisse yoghurtsaus met komkommer en tomaat. Serveer met rijst en knapperige pappadums en je kan aan tafel.
Recept
Kookmodus
Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.
Ingrediënten
-
Voor de dahl:150 groranje linzen
-
halvegroene peper
-
1/2 tlkurkuma
-
1/2 tlgemalen komijn
-
2 tenenknoflook
-
4pappadums
-
1grote sjalot
-
1 cmgember
-
1/2 tlzout
-
450 mlwater
-
1 elzonnebloemolie
-
Voor de rijst:2 kopjesbasmatirijst
-
3 kopjeswater
-
1 tlzout
-
Voor de raita:200 grGriekse yoghurt
-
1 halvekomkommer
-
1tomaat
-
1 handjekoriander
-
1 handjemunt
-
•komijn
-
•zout en peper
-
•citroensap
-
Voor de tarka:2 elneutrale olie
-
2 elghee
-
3 tenenknoflook
-
2 tlkomijnzaad
-
1 tlmosterdzaad
-
10-15verse currybladeren (of 1 tl garam masala)
-
1 handjekoriander
-
1/2 tlgochugaru of een kleine snuf gewone chilivlokken
-
Begin met de dahl. Rasp de gember en de knoflook. Snijd de peper en de sjalot.
-
Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de sjalot aan. Voeg de knoflook, gember en de groene peper toe.
-
Laat dit even aanfruiten en voeg dan de kurkuma, komijn en zout toe, gevolgd door de linzen.
-
Zet dit onder water met 450 ml water en laat 35 min koken met de deksel op de pan. Roer af en toe door en als het nodig is, af en toe wat water toevoegen. Het moet een smeuïg geheel worden, maar geen soep.
-
Spoel de rijst goed af en voeg het samen met drie kopjes water en een snufje zout toe aan een pan. Breng dit aan de kook en laat dan 12 minuten zachtjes koken.
-
Ga verder met de raita. Snijd de komkommer en tomaat in kleine blokjes. Hak de munt en koriander fijn.
-
Meng de komkommer, tomaat, munt en koriander met de yoghurt en breng op smaak met de gemalen komijn, peper, zout en citroensap. Schep alles goed door.
-
Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwarm de pan goed en voeg de olie en de ghee toe.
-
Rits de currybladeren van de stengel en voeg dit samen met het komijn- en mosterzaad toe aan de pan. Voeg de knoflook, garam masala (en eventueel chilivlokken) toe.
-
Doe de dahl, rijst en raita in kommetjes en garneer met de tarka en koriander. Serveer met pappadum. Eet smakelijk!
- Geniet van je Indiase dahl!