Ramon Brugman en Gijs Staverman met de bitterballen voor Koningsdag | Foto: KRO NCRV

Bitterballen van oesterzwam met dragonmayonaise

Wil je gaan voor een lekkere vegetarische variant bij de borrel? Maak dan deze bitterballen van oesterzwam met dragonmayonaise van onze chef-kok Ramon Brugman die hij samen maakt met Gijs Staverman voor Lekkere Track.

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor de vulling
    1
    ui
  • 2 tenen
    knoflook
  • 1 eetlepel
    boter
  • 300 g
    oesterzwammen
  • 5 takken
    dragon
  • zout en peper
  • Voor de roux
    50 g
    gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 200 ml
    kokend water
  • 50 g
    boter
  • 60 g
    bloem
  • 200 ml
    slagroom
  • 3
    blaadjes gelatine (of het vegetarisch bindmiddel agar agar)
  • Voor het paneren
    8
    eetlepels bloem
  • 4
    eiwitten losgeklopt
  • 300 g
    panko paneermeel fijn
  1. Snijd de ui en knoflook zo fijn als je kunt. Bak deze aan in de boter. Scheur ondertussen de oesterzwammen over de lengte in dunnen slierten. Voeg deze bij de ui en knoflook en bak ze op hoog vuur aan. Strip de blaadjes van de dragon en hak ze fijn. Voeg ze bij de paddenstoelen en zet het vuur uit. Breng op smaak met zout en peper. 

  2. Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kom en voeg daar het kokende water bij. Laat dit 10 minuten trekken. Haal het eekhoorntjesbrood eruit en snijd fijn en voeg weer bij het bruine eekhoorntjesbrood water. Smelt de boter en breng het aan de kook. Voeg de bloem toe en roer het gelijk goed door. Blijf dit 1 a 2 minuten zachtjes verwarmen zodat de roux gaar wordt.

  3. Voeg het eekhoorntjesbrood water toe en roer goed door. Verwarm dit terwijl je blijft roeren. Als het bijna kookt en de vulling wordt dik voeg je de slagroom toe. Breng aan de kook. Voeg dan de gebakken oesterzwammen vulling toe. Roer goed door en als de vulling een keer 'blub' zegt zet je het vuur uit. Laat de gelatine 4 minuten wellen in koud water. Snijd de peterselie fijn. Knijp de gelatine uit en voeg toe. Roer goed door. 

  4. Breng op smaak met zout en peper. Doe de vulling in een platte schaal en dek de bovenkant af met plastic folie. Als het afgekoeld is zet je het 3 uur in de koelkast. Maak balletjes van ongeveer 25 gram vulling. Zet ze koud totdat je gaat paneren. 

  5. Maak drie schaaltjes. Eén met bloem, één met losgeklopt eiwit, één met paneermeel. Rol de vulling eerst door de bloem en schud dan in je handen het meeste er weer vanaf. Haal het voorzichtig door het losgeklopte eiwit heen. Zorg dat het eiwit overal zit anders bakken de bitterballen leeg. 

  6. Rol ze nu voorzichtig door het paneermeel heen. Haal ze gelijk weer door het eiwit en rol ze dan nog een keer door de paneermeel heen. Frituur ze in de olie op 180 graden. 

  7. Geniet van je bitterballen!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.