8 minuten

Bulgur salade met gegrilde halloumi, aubergine, tomaat en yoghurt dip

Ooit gehoord van gebrande tomaten? Onze chef Sharon de Miranda laat zien hoe je met een gasbrandertje een doodnormale tomaat kan transformeren! De tomaten krijgen een rokerige smaak, dat combineert verrukkelijke met gegrilde halloumi en aubergine in deze bulgur salade. 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de bulgur
    200 g
    bulgur
  • 2
    vleestomaten
  • 4 el
    olijfolie
  • 1
    rode ui
  • 1
    citroen
  • 10 blaadjes
    munt
  • 1/2 bosje
    peterselie
  • peper en zout
  • Voor de halloumi-spies
    400 g
    halloumi
  • 1 tl
    komijnzaad
  • 1 tl
    kurkuma
  • 1
    aubergine
  • 5 el
    olie
  • 2 tenen
    knoflook
  • 200 g
    Griekse yoghurt
  • 10 g
    platte peterselie
  • 1 tl
    chilipoeder
  • zout
  • Benodigdheden
    8
    spiesen
  1. Kook de bulgur volgens het etiket gaar en doe het vervolgens in een grote kom. Snipper de rode ui en snijd de peterselie en munt fijn. Meng het sap van de citroen samen met de olie, rode ui en kruiden door de bulgur. Breng het op smaak met wat peper en zout.

  2. Breng een pan met water aan de kook. Kerf de tomaten aan de onderkant kruislings in en verwijder het kroontje. Plaats de tomaten in het hete water tot het velletje omkrult. Dompel de tomaten daarna onder in koud water en je kunt ze vervolgens voorzichtig ontvellen. 

  3. Ga verder met het branden van de tomaten. Verwijder de zaadlijst en leg ze op de kop in een ovenschaal. Smeer het vruchtvlees in met een klein beetje olie. Brand met een gasbrander de tomaten tot ze een bruin randje krijgen. Snijd de gebrande tomaten in blokjes. Roer deze blokjes door de bulgur.

  4. Snijd de halloumi in gelijke stukken. Leg de halloumi in een schaal en strooi daar de kurkuma, het komijnzaad en de olie overheen. Halveer de aubergine en snijd in plakken en voeg toe aan de schaal. Snijd de knoflook fijn en voeg toe.

  5. Rijg de halloumi en de aubergine om en om aan de spiesen. Laat het 10 min rusten en grill de spiesen vervolgens 4 min aan beide kanten.

  6. Hak de knoflook en peterselie fijn. Meng dit door de Griekse yoghurt. Voeg de chilipoeder en wat zout toe. Roer het samen tot een romige saus.

  7. Schep wat bulgur op een bord en leg daar 2 spiesen bovenop. Doe daar wat van de zelfgemaakte knoflooksaus overheen. Maak het af met een beetje verse munt. 

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.