8 minuten

Cannelloni gevuld met witlof en rauwe ham

Chef-kok Ramon Brugman maakt een klassiek ovengerecht, maar dan nét even anders: pasta/witlof-rolletjes met bechamelsaus, met krokante gedroogde ham.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 12
    verse lasagnebladen
  • 24 plakjes
    serranoham
  • 6 stronkjes
    witlof
  • 50 g
    boter
  • 100 ml
    water
  • peper en zout
  • Voor de bechamel
    50 g
    boter
  • 60 g
    bloem
  • 200 ml
    witlof kookvocht
  • 300 ml
    melk
  • 100 g
    geraspte oude kaas
  • 1/2 bos
    peterselie
  • peper en zout
  • 100 g
    geraspte Parmezaanse kaas
  • kiemgroente
  1. Begin met het maken van de serranoham chips. Leg 12 plakken serranoham op een bakplaat met bakpapier. Leg er een bakpapier bovenop en leg deze vast met wat lepels of een ovenschaal zodat het papier er niet af kan waaien in de oven. Droog de ham ongeveer 1 uur in een oven op 100 graden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Pas dan worden ze krokant. Mochten ze nog niet krokant zijn moeten ze nog wat langer drogen in de oven.

  2. Ga verder met de witlof. Snijd het kontje van de stronkjes witlof en snijd ze door de helft. Leg ze in een pan. Voeg de boter, het water en het zout toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Laat afkoelen in het vocht.

  3. Breng een pan water aan de kook en kook hierin de lasagne vellen voor ongeveer 2 à 3 minuten. Haal ze voorzichtig uit de pan en koel ze in een kom koud water. Haal ze uit het water en leg ze tussen een theedoek. 

  4. Leg de lasagnebladen neer en leg er een plakje rauwe serranoham op. Doe daar een half stronkje witlof op en strooi daar een klein beetje Parmezaanse kaas over. Rol het geheel nu op en leg het rolletje in een ovenschaal.

  5. Maak nu de bechamel. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Maak de roux gaar door het 1 minuut al roerende te blijven verwarmen. Zeef het kookvocht van de witlof en voeg toe aan de roux en roer glad. Voeg de helft van de melk toe en breng de roux aan de kook terwijl je blijft roeren. Voeg de andere helft van de melk ook toe en roer goed door. 

  6. Als het kookt zet je het vuur uit. Voeg de kaas toe en roer door. De kaas smelt vanzelf. Hak de peterselie fijn een voeg toe. Breng op smaak met peper en zout. 

  7. Giet de bechamel over de gevulde rolletjes en bestrooi met wat geraspte Parmezaanse kaas. Doe de schaal voor ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden. Laat de pasta kort afkoelen en schep vervolgens voorzichtig een rolletje uit de schaal. Leg er wat kiemgroente bovenop en een krokant plakje ham tegenaan. Serveer direct. 

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets