Cassoulet en tarte tatin

chef-kok
Ramon Brugman
Cassoulet en tarte tartin
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
76 personen

Cassoulet is een echte Franse klassieker, waarbij witte bonen de oven ingaan met een heleboel heerlijk vlees. Ramon zou Ramon niet zijn als hij er zijn eigen touch aan geeft. Als dessert maakt hij er een heerlijke tarte tatin bij van peer.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 200 g
    spekblokjes
  • 2
    uien
  • 3
    tenen knoflook
  • 2 el
    ganzenvet
  • 1/2
    bos tijm
  • 2
    blaadjes laurier
  • 2
    stuks verse worst
  • 2
    stuks eendenpoten gekonfijt
  • 6
    tomaten
  • 350 g
    gedroogde witte bonen
  • 1/2
    bos platte peterselie
  • zout en peper
  • ingrediënten tarte tatin
    200 g
    suiker
  • 4
    peren
  • 1
    peul vanille
  • 2
    plakjes korstdeeg
  • Ingrediënten kaneelyoghurt
    400 g
    Griekse yoghurt 10% vet
  • 150 g
    suiker
  • 1
    citroen
  • 1 tl
    kaneelpoeder
  1. 1

    Laat de witte bonen een nacht weken in koud water. 

    350g gedroogde witte bonen
  2. 2

    Snij de ui en knoflook fijn. Bak deze in de ganzenvet aan. Voeg het spek toe en braad hier de worsten in. Als deze aan gebakken zijn haal je ze uit de pan. 

    2 uien, 3 tenen knoflook, 200g spekblokjes
  3. 3

    Snij de tomaten in blokken en voeg deze toe aan de pan. Laat dit even goed koken. 

    6 tomaten
  4. 4

    Giet de bonen af en voeg deze toe in de pan. Breng het geheel op smaak met zout en peper. 

    zout en peper
  5. 5

    Voeg de kruiden toe en laat dit een uur zachtjes koken met de deksel op de pan. 

    1/2 bos tijm, 2 blaadjes laurier, 1/2 bos platte peterselie
  6. 6

    Snij de worst in plakjes en snij de peterselie. 

    2 stuks verse worst, 1/2 bos platte peterselie
  7. 7

    Als de bonen gaar zijn haal je de deksel van de pan en laat je het geheel nog een beetje inkoken totdat je je een mooie dikte hebt van de saus. Voeg de plakjes worst toe en de gekonfijte eenden poot. Maak af met peterselie.

     

    2 stuks eendenpoten gekonfijt
  8. 8

    Start met de tarte tatin. Zet de oven aan op 170 graden.

     

  9. 9

    Maak de suiker drassig met een klein beetje water en voeg de merg van de vanille toe. Kook de suiker tot karamel. 

    water, 1 peul vanille
  10. 10

    Giet de karamel in 4 aluminium vormpjes en laat het afkoelen.

  11. 11

    Schil de peer en snij deze in stukjes. Doe deze in de vormpjes. 

    1 peer
  12. 12

    Steek een plakje korstdeeg uit ter grote van het vormpje en bedek de peer met het deeg. Zet de taartjes 30 minuten in de oven op 170 graden. Als ze uit de oven komen keer je ze voorzichtig om.

    2 plakjes korstdeeg
  13. 13

    Maak nu de kaneelyoghurt. Rasp de schil van de citroen af en voeg deze bij de rest van de ingrediënten. Roer alles goed door elkaar en serveer in een Schaaltje.

    1 citroen
Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!