Chocolademousse met gedroogde appel op een bedje van merengue
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
4ronde meringues van ca. 6 cm
-
100 gpistachenoten
-
1klein potje sinaasappeljam
-
Voor de gekarameliseerde hazelnoot:150 ghazelnoten
-
60 gfijne suiker
-
Voor de chocolademousse:200 gpure chocolade
-
30 gboter
-
4eieren
-
30 gsuiker
-
Voor de saus:1espresso koffie
-
100 gpure chocolade
-
1 dlroom
-
1grote lepel honing
-
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de hazelnoot en de suiker. Leg op een plaat op anti-aanbakpapier en doe het 15-20 minuten in de oven, tot de suiker is gesmolten. Laat de gekarameliseerde hazelnoot afkoelen hak ze grof. Bewaar in een kom.
-
Doe de pistachenoten in een mixer en maal ze niet te fijn. Bewaar in een kom.
-
Ga verder met de chocolademousse. Snij de chocola in stukken en laat deze smelten met de boter (au bain-marie). Scheidt het eigeel van het eiwit en klop het eigeel met de suiker. Meng het met de lauwwarme gesmolten chocola. Laat helemaal afkoelen.
-
Klop het eiwit met een beetje zout, tot het stevig is. Meng met de chocolade en doe deze mousse in een spuitzak. Bewaar 3 uur in de koelkast.
-
Voor de saus meng je alle ingrediënten (au bain-marie) en meng 2 min met een lepel tot een compacte saus.
-
In het midden van een diep bord leg je een klein beetje sinaasappeljam. Doe de ronde merengue erop, zodat de ronde kant onder is en de platte kant boven.
-
Spuit vervolgens een goede hoeveelheid chocolademousse erop en doe de saus er omheen. Bestrooi met de gekarameliseerde hazelnoot en gemalen pistache.
-
Als extra kun je ook wat julienne, gesneden appel of wat frambozen erop doen.
- Eet smakelijk!