Côte de boeuf met rode wijn saus

culinair expert
Alain Caron
Côte de boeuf met rode wijn saus (71)
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
23 personen

Culinair expert Alain Caron maakt op landgoed Croy in Aarle-Rixtel kennis met een bijzonder Italiaans koeienras: de marchigiana. Deze koe staat bekend om zijn vriendelijke karakter en haar zwartgekrulde wimpers, maar ook vanwege haar malse vlees. Jan Franken laat deze dieren grazen van de kruiden op de weidegrond bij zijn hoeve.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Het vlees
    1 kg
    Côte de boeuf
  • 1 el
    gehakte peterselie
  • Voor de saus
    1 dl
    rood wijn
  • 2 dl
    kalf jus
  • 2
    blaadjes laurier
  • 2
    sjalotjes gepeld en gesnipperd
  • 100 g
    boter in blokjes gesneden
  • Voor de aardappels
    500 g
    aardappels
  • 1/4 dl
    warme melk
  • 40 g
    boter
  • 3
    bosuitjes
  • Voor de tuin groenten
    3 el
    olijfolie extra vierges
  • 2
    rode uien gepeld en in half ring gesneden
  • 2
    witte uien gepeld in half ring gesneden
  • 2
    kleine teentje knoflook
  • 50 g
    boter
  • 2
    kroppen sla (gebruik alleen het gele)
  • Voor de dressing
    1 el
    mayonaise
  • 1 el
    piccalilly
  • 1 el
    olijfolie extra vierge
  • 2 el
    water
  • zout en peper
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het vet van het vlees af en snij kleine blokjes. Bak het vlees aan in een koekenpan. Voeg de peterselie toe.

  2. 2

    Pak het vlees ongeveer 8 minuten goud bruin zonder olie of boter. Leg het in een bak en laat het vlees nog 18 minuten in de oven garen. Laat het dan rusten.

  3. 3

    Maak de saus. Zet de rode wijn samen met de sjalotjes en de blaadjes laurier in een saus pan en laat het inkoken tot de helft.

  4. 4

    Voeg vervolgens de kalfsjus er bij en laat het nog eens tot de helft inkoken. Voeg de boter toe en laat de saus monteren.

  5. 5

    Schil en kook de aardappelen met wat zout. Prak de aardappels.

  6. 6

    Verwarm de aardappels in een pan met de warme melk en voeg na 5 minuten de boter en het groene gedeelte bosuitjes erbij.

  7. 7

    Smelt boter in de pan en bak hier de uien in met wat zout, peper en de knoflook. Bak het ongeveer 10 minuten zodat de ui goed gaar wordt.

  8. 8

    Was de sla en laat het goed drogen. Pluk de bladeren.

  9. 9

    Doe alle ingrediënten voor de dressing in een grote kom. Breng het op smaak met wat peper en zout. Meng de dressing net voor het eten met de sla.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!