Courgette fritters met halloumi en sesam salsa

Chef-kok Rosah van Schendelen gaat aan de slag met halloumi van Nederlandse bodem. Ze maakt er courgette fritters bij en een smaakvolle sesam salsa. Om je vingers bij af te likken!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • Voor het beslag
    1
    (grote) courgette
  • 250 g
    halloumi
  • 2
    stengels bosui
  • 1 tl
    knoflookpuree
  • 200 g
    kikkererwten meel
  • munt en peterselie naar smaak
  • 2
    eieren
  • 1
    el olijfolie
  • fijn zout
  • schil van een citroen
  • 1 el
    bakpoeder
  • Voor de sesam salsa
    100 ml
    vloeibare bloemenhoning
  • 3 el
    drinkyoghurt
  • geroosterde sesamzaadjes
  • granaatappelpitten
  • groene olijven
  • pistache noten
  • zout
  • chiliflakes naar smaak
  • sap van 1/2 citroen
  1. Rasp de courgette en sprenkel hier een halve theelepel fijn zout overheen. Meng het goed door elkaar en plaats het in een fijne zeef boven een kom. Door het zout zal de courgette overtollig vocht verliezen, waardoor de fritters niet te nat worden. Doe dit voor duurt ongeveer 10 minuten.

  2. Snijd of verkruimel de halloumi boven een kom tot fijne stukken. Snijd de bosui, munt en peterselie fijn en voeg toe aan de halloumi. Voeg ook de rest van de ingrediënten voor het beslag toe aan de halloumi, inclusief de uitgelekte courgette en meng alles goed door tot een smeuïg beslag.

  3. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en schep met een lepel kleine hoopjes beslag. Wacht tot je de randen langzaam bruin ziet kleuren en draai de fritters dan voorzichtig om. Bak beide kanten mooi goudbruin. Je kunt dit het beste doen op laag tot middelhoog vuur, zodat de fritters zowel rustig kleuren als gaar worden. De halloumi zal heerlijk smelten.

  4. Maak ondertussen de sesam salsa door de honing te mengen met het geroosterde sesamzaad, klein gesneden groene olijf, pistache noten en granaatappelpitten. Breng op smaak met zout en een beetje chiliflakes. Als de honing te stevig is, voeg dan een klein beetje water of citroensap toe.

  5. Plaats de courgette fritters op een schaal en besprenkel met wat yoghurt en citroensap. Verdeel hierover royaal de sesam salsa en garneer af met wat losse blaadjes munt en peterselie.

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Onze chef-koks Rosah van Schendelen en Sharon de Miranda | Foto: Sheena Schouwink